De Viorel Savin
Regie: Radu Ghilaș
Scenografie: Viorica Petrovici, Grafică: Sabina Nistor
Cu: Rodica Mandache, Marius Manole, Alin Aronovici
Jucat LIVE online pe 9 octombrie 2024
Încă de la premiera din iunie 2023 de la Teatrul Național București, “Bătrâna și Hoțul” a fost una dintre cele mai cerute piese de către spectatorii PiciordePlay. Așadar, am reluat stagiunea de teatru live online 2024 cu un spectacol în care joacă două fenomene ale scenei românești: Rodica Mandache și Marius Manole.
“Bătrâna și Hoțul” este o comedie polițistă cu situații și replici savuroase. Un hoț tânăr și naiv intră într-un muzeu cu intenția de a fura un tablou valoros. Custodele muzeului este o doamnă în vârstă, cu o energie atomică. Deși beneficiază de experiență și înțelepciune acumulate în decursul anilor, bătrâna este prinsă în capcana inamicului, care speră să profite de vulnerabilitatea ei. În ciuda diferențelor de vârstă și de viziune asupra lumii, cei doi încep să-și dezvăluie straturi ascunse ale personalității.
Dacă despre Marius Manole știm deja că dispune de resurse inepuizabile de energie și că adoră să improvizeze, doamna Rodica Mandache ne-a impresionat prin spontaneitate și agilitate. Plină de eleganță, vigoare și poftă de viață, doamna Mandache creează o chimie palpabilă cu partenerul de scenă. Împreună, cei doi aduc magia pe scenă și dincolo de ecrane, dând naștere unei povești comice savuroase, încărcate de semnificații și simboluri.
Ideea de “generation gap” se manifestă prin tonul discuțiilor și al expresiilor folosite de protagoniști. În timp ce bătrâna vorbește politicos și se adresează hoțului cu apelativul “dumneavoastră”, el are o atitudine de mitocan, apucături grosolane și un limbaj de mahala. Schimburile de replici dintre cei doi sunt extrem de amuzante și sincere, astfel încât atât bătrâna cât și hoțul au parte de o experiență valoroasă, la finalul căreia ajung să se cunoască în mod veritabil și să-și dezvăluie latura sensibilă, umană.
Piesa de teatru scrisă de Viorel Savin abordează subiecte importante precum menirea artistului, procesul creației, abaterea de la normele sociale și legale, stabilirea verdictului de vinovăție, dar și pedeapsa divină. La toate acestea se adaugă simbolistica morii. Personajele noastre cântă cu mare entuziasm refrenul “Roata morii se-nvârtește” din celebra piesă “Morărița” a Mirabelei Dauer.
Moara care se învârte are o bogată simbolistică ce merită explorată. Astfel, moara reprezintă efectul egalizator al destinului, care aduce dreptate egală oricărui muritor în același mod în care moara macină fiecare grăunte fără a face vreo discriminare. Totodată, moara este un simbol al timpului care mistuie oameni și obiecte deopotrivă, dar și un loc al transformării, al metamorfozelor în concordanță cu legile naturii.
Motivul pentru care hoțul decide să fure acest tablou atât de îndrăgit de bătrână ne va fi dezvăluit la finalul piesei, astfel încât “roata morii” asigură continuitate poveștii, dar și o doză de ambiguitate: eliberare sau subordonare legilor naturale/create de om? Iertare sau pedeapsă?
Am fost impresionați de numărul mare de spectatori care au vizionat live online spectacolul “Bătrâna și Hoțul”, iar la final ne-au scris mesaje emoționante pe chatul Sfatul satului și pe pagina noastră de Facebook:
- “Sunteți hoți profesioniști:) Mi-ați furat inima.”
- “Excelent spectacol! Sunteți eroii care ne înfrumusețați viețile, ne îmbogățiți sufletele și ne luminați mințile. Mulțumiri și plecăciuni pentru Arta cu care ne onorați, oameni minunați!”
- “V-am urmărit din străinătate împreună cu băiețelul nostru de 2 ani. Am râs copios!”
- “E fabulos să fim live cu voi. Din pat, de pe canapea, dar cu voi. Fabulos. Nu e ca-n sală, e chiar mai bine. Mulțumim pentru inițiativă, PiciordePlay.”
- “Ingredientul unei seri reușite: aduni la un loc oameni frumoși și talentați, îi asculți, trăiești cu ei, râzi cu ei.”
- “Te emoționezi cu ei și nu ai cum să nu-i iubești!”
- “Salutări din Oxford. A trebuit să-i traduc soțului în engleză tot ce am vizionat.”
- “Am aplaudat împreună cu spectatorii, a fost de vis. Am plâns, la final. Vă îmbrățișez din Sfântu Gheorghe. Acest spectacol m-a adus mai aproape de viața culturală.”
- “Ce minunăție de spectacol, ce actori minunați, două generații cu doi actori de excepție! Felicitări amândurora!”
- “La prima mea experiență cu teatrul online, mi-a fost teamă că nu voi simți ceea ce știu că este teatrul pentru mine, dar vreau să vă mulțumesc pentru că a fost superb! A fost ca și cum ați jucat doar pentru mine și copiii mei.”
- “O bucurie să văd o piesă de teatru foarte bună, cu actori extrem de buni, o încântare! Mulțumim pentru această oportunitate!”
- “Am râs cu lacrimi! Piesa e minunată, iar actorii sunt senzaționali! Îi port în suflet!”
- “Am urmărit piesa de teatru online și am simțit că sunt într-o sală de teatru, atâta trăire încât trecerea emoțiilor prin ecranul televizorului nu a fost nicio problemă, le-am simțit și m-am bucurat de fiecare moment al piesei.”
- “Abia aștept să-l revăd! Acum pot să râd cât de tare vreau. Mulțumesc! Îmi sunteți foarte dragi amândoi! Să fiți sănătoși și să ne bucurați mulți ani….. și după noi!”
În timpul discuției cu publicul din sală și cu publicul online, doamna Rodica Mandache a mărturisit: “Publicul ideal este cel care are nevoie de tine. De obicei, nu-mi plac laudele, dar uneori, cum s-a întâmplat în seara asta, lucrurile sunt așezate și ne simțim ca într-o familie.”
Așadar, putem spune că ne-am îndeplinit scopul de a aduce împreună românii iubitori de teatru din întreaga lume, de a crea un dialog sincer între actori și public, dar mai ales de a dezvolta o comunitate unită în care să ne simțim ca într-o familie extinsă.