Skip to content
Menu
Menu

Cancun: o escapadă imaginară într-un univers paralel

De Jordi Galcerán
Regie, ilustrație muzicală și lighting design: Felix Alexa
Scenografie: Andrada Chiriac
Cu: Cerasela Iosifescu, Gabriel Răuță, Ada Navrot, Alexandru Jitea

Jucat LIVE online pe 6 iulie 2024

“Cancun” este o comedie în care realitatea imită ficţiunea, demonstrând că iluziile sunt la fel de reale ca şi faptele. Cancun nu este o simplă destinație de vacanță, ci o reflecție asupra unor vieți supuse hazardului, în care fericirea depinde de cât de mult te poți adapta la realitate.

Ce se întâmplă când un simplu joc de imaginație se transformă într-o mascaradă pasională? Cerasela Iosifescu, Gabriel Răuță, Ada Navrot și Alexandru Jitea interpretează două cupluri aflate în vacanță. Dorințe nemărturisite, ipoteze fascinante și sentimente reprimate vor prinde contur în această călătorie prin universul imaginar al psihicului uman.

Reme (Cerasela Iosifescu) este căsătorită cu Vicente (Gabriel Răuță), iar Laura (Ada Navrot) este soția lui Pablo (Alexandru Jitea). Cele două cupluri se cunosc de 25 de ani și și-au petrecut mereu vacanțele împreună. După o seară cu prea multă șampanie, Reme alege să exploreze posibilitatea unui viitor alternativ, în care Pablo îi devine soț. Amintindu-și o situație care le-a schimbat complet destinele în urmă cu 25 de ani, personajele aleg nu numai să-și imagineze, ci și să experimenteze posibilitățile unui univers paralel.

Printre schimbări antrenante de roluri, replici tăioase și situații pline de umor, avem ocazia de a surprinde adevăratele sentimente ale fiecărui personaj în parte. Fie că vorbim despre frustrare, gelozie, iubire nemărturisită sau eșec profesional, cele patru personaje sunt puse față în față cu propriile alegeri, în încercarea de a se convinge că sunt creatorii propriilor destine, că liberul arbitru le ghidează existența, fără intervenții divine. Cu toate acestea, devine evident faptul că un eveniment aparent nesemnificativ poate schimba pentru totdeauna cursul vieții.

Marin Preda spunea: “Până la un punct, realitatea e mai puţin rea decât imaginaţia. Dar de la punctul acela încolo, un detaliu real, un gest, o privire, sunt mai rele tocmai pentru că exprimă ceea ce imaginaţia nu poate inventa.”

Labirintul imaginației ne poartă pe coridoarele neexplorate ale minții, însă prețul plătit ar putea fi prea mare: cum te poți adapta din nou la realitate, după o asemenea experiență fantastică? Plăsmuirea unui orizont fantezist dă naștere unor așteptări nerealiste, în timp ce îndoiala se strecoară abrupt în suflete. Tot ce ne rămâne de făcut este să fim împăcați cu alegerile luate de-a lungul vieții, fără a lăsa loc regretelor și ezitărilor. Asumarea deciziilor este o calitate ce denotă un grad înalt de maturizare și evoluție spirituală.

“«Cancún» este un spectacol despre fragilitatea relațiilor umane. Despre cât de relativă și ambiguă e fericirea în cuplu, în viață în general. Despre frustrări adunate în zeci de ani, care izbucnesc violent în prezentul concret și în lumi imaginare ale psihicului fiecăruia dintre noi. O comedie amară despre descompunerea senzațiilor sufletești cele mai intime, despre cât de sublimă, dar și ridicolă e viața însăși. «Cancún» e despre noi toți, aflați uneori față în față cu noi înșine.”, a mărturisit regizorul Felix Alexa.

La finalul spectacolului, am transmis actorilor comentariile-aplauze primite de la iubitorii de teatru românesc din toată lumea:

  • “Superbă piesa, genial autorul, iar actorii joacă extraordinar. Vă urmăresc de la Toronto. Cu voi mă simt acasă.”
  • “O comedie împletită cu lacrimi și cu gustul amar al iluziilor pe care ni le facem crezând că lucrurile ar fi putut fi altfel dacă am fi luat alte decizii la un moment dat. Totuși, după cum spune autorul, iluziile sunt la fel de reale ca și faptele și pot să ne facă să credem mai mult în imaginarul pe care l-am construit cu puterea minții noastre.”
  • “Absolut superb! Geniale interpretările! Mă bucur că am văzut acest spectacol!”
  • “Minunată piesa, dacă nu ajungea pe PiciordePlay, nu aș fi avut ocazia să o văd. Felicitări minunaților actori! Ce rol, doamna Cerasela Iosifescu! Ce trăire, ce dedublare, nici nu am simțit timpul trecând!”
  • “Superbă piesă! Felicitări stimaților actori!”
  • “A fost superb. Actorii au jucat incredibil, a fost un moment cand mi s-a făcut pielea de găină.”
  • “Totul a fost minunat, crescendo au venit emoțiile! Minunat joc al actorilor!”
  • “Cât sunt de recunoscătoare că datorită PiciordePlay avem privilegiul de a urmări spectacole atât de bine interpretate de actori extraordinar de talentați!”
  • “Toată piesa de la început până la sfârșit, sublim jucată!”
  • “A avut un final surprinzător!”

La granița fină dintre vis și realitate, “Cancun” este o meditație asupra vieții, un exercițiu de imaginație și totodată de conștientizare, dar mai ales un motiv în plus să fim recunoscători pentru lucrurile frumoase pe care le trăim.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

1