Skip to content
Menu
Menu

“Coaste din viața lui Adam” – misterul vieții de după moarte ni se dezvăluie într-un mod comic

Distribuție: Leonid Doni, Anca Dinicu, Octavian Strunilă, Paul Ipate, Oana Strunilă
Scenariu și regie: Octavian Strunilă
Scenografie: Maria Nicola
Coregrafie: Oana Strunilă

Jucat LIVE pe 3 februarie 2022

Când suntem puși față în față cu propria mortalitate, putem fi copleșiți de o mulțime de amintiri, emoții sau regrete. Însă niciodată nu e cazul să ne luăm prea în serios. Putem la fel de bine să ne păstrăm optimismul și să ne imaginăm viața de după moarte exact așa cum ne dorim.

Aceeași perspectivă o împărtășește și Octavian Strunilă, care semnează scenariul și regia spectacolului “Coaste din viața lui Adam”. Piesa de teatru este o comedie care prezintă Judecata de Apoi într-un mod amuzant, modern și inedit, punând însă accent pe semnificația tuturor acțiunilor desfășurate de-a lungul vieții.

În spectacolul “Coaste din viața lui Adam”, publicul joacă un rol extrem de important, pentru că acesta decide soarta protagonistului și deznodământul piesei. De această dată, atât publicul din sală cât și spectatorii online de pe PiciordePlay au avut ocazia să aleagă finalul dorit.

Spectacolul s-a jucat la Teatrul Apollo 111, iar echipa noastră de filmare a mers în culise pentru a filma actorii înainte de a intra pe scenă. Într-o atmosferă relaxată, Octavian Strunilă face un exercițiu de imaginație și îi întreabă pe colegi care este viziunea lor asupra evenimentelor ce vor avea loc după moarte. Anca Dinicu spune că “lumea o să plângă după noi”, în timp ce Paul Ipate crede că ne vom reîncarna și o vom lua de la capăt. Fiecare are propria perspectivă asupra vieții de apoi, însă tocmai acest mister ne îndeamnă să fim conștienți de natura efemeră a existenței pe Pământ și să ne asumăm responsabilitatea pentru faptele noastre.

Octavian Strunilă a mărturisit că, în ultimii 2 ani, respectiv de la începutul pandemiei, piesa de teatru “Coaste din viața lui Adam” s-a jucat extrem de rar. În plus, de multe ori a fost nevoit să anuleze evenimentul chiar în ultimul moment și să piardă toată promovarea în care a investit timp și energie. Octavian spune că teatrul online de pe PiciordePlay s-a dovedit o inițiativă salvatoare atât pentru public cât și pentru actori care, mai mult decât orice, își doresc să aducă bucuria teatrului în sufletele celor care știu să aprecieze această artă.

“Pentru noi, PiciordePlay este o gură de aer extraordinară, în acest context în care jucăm foarte rar, unii dintre noi nu sunt angajați la niciun teatru, însă nu despre latura financiară este vorba, ci despre lipsa pe care o simțim pentru că nu ne facem meseria. Teatrul online se naște acum. Când eram copil, îmi plăcea să urmăresc teatru la televizor, iar acum publicul are ocazia să urmărească teatru online în regim live, așadar dacă greșim ceva, greșim pentru toată lumea, și pentru cei din sală, dar și pentru cei de acasă.”, a mărturisit Octavian Strunilă.

“Coaste din viața lui Adam” prezintă povestea lui Manuel (Leonid Doni), un tânăr muzician care moare și ajunge undeva între Rai și lad, unde este judecat pentru faptele sale de pe Pământ. Aici primește un avocat din oficiu (Octavian Strunilă), iar viața lui este luată la bani mărunți. Câte iubite a avut, de ce le-a părăsit și pe care a iubit-o mai mult? Câtă suferință a provocat femeilor din viața lui? Merită eroul nostru pedeapsa supremă sau va fi iertat și trimis în Rai?

La Înalta Curte de Casație și Justiție din Înaltul Cerului, protagonistul nostru află cu stupoare că nu scăpăm de birocrație nici măcar după moarte. Dosar cu șină, copie după certificatul de naștere și după certificatul de deces, cozi la ghișee, completarea unor cereri inutile și nelipsitul nepotism din sistemul de stat – sună familiar, nu-i așa? Comicul de situație este unul dintre principalele calități ale acestui spectacol, alături de interpretarea superbă oferită de actori.

Octavian Strunilă joacă rolul lui Tudor Vladimirescu, respectiv avocatul apărării. Paul Ipate este procurorul lipsit de scrupule, pragmatic și egoist, care consideră că “arta este doar un moft”. Anca Dinicu joacă rolul unei foste iubite care dorește să se răzbune pe Manuel pentru că a părăsit-o și a făcut-o să sufere. Însă fiecare personaj are propria viziune asupra evenimentelor desfășurate pe Pământ, adevărul este relativ, iar publicul este cel care va decide soarta lui Manuel. Inculpatul este un bărbat care și-a trăit viața liber, fără obligații și fără responsabilități – este aceasta oare o dovadă de egoism?

După un superb moment coregrafic oferit de Oana Strunilă, avocatul și procurorul aleg 12 jurați din sală, care vor hotărî soarta lui Manuel. Va ajunge în Rai sau în Iad? Cât de grave sunt faptele comise de acesta? Merită să fie iertat sau pedepsit pentru suferința adusă femeilor din viața lui?

Publicul din sală și spectatorii noștri online s-au dovedit indulgenți cu protagonistul, oferindu-i verdictul “Nevinovat”. Așadar, concluzia este că toți oamenii sunt supuși greșelilor și că iertarea este cea mai mare dovadă de iubire pe care o putem oferi semenilor noștri.

La finalul spectacolului, Octavian Strunilă a citit mesajele primite de la spectatorii PiciordePlay care au urmărit live online piesa de teatru “Coaste din viața lui Adam”.

  • “Minunat! Mi-au plăcut lecțiile de viață expuse în piesa, iar actorii au jucat excelent! Felicitări!”
  • “Un spectacol foarte bun marca Octavian Strunilă! Un scenariu excelent! Jocul actorilor deosebit! Felicitări tuturor, inclusiv juriului pentru verdictul NEVINOVAT.”
  • “Felicitări! Excelentă piesa și evident actorii. Jos pălăria!”
  • “Vă salutăm cu drag din Danemarca, ați fost minunați, am stat cu sufletul la gură.”
  • “Felicitări, vă urmăresc cu mare drag, o inițiativă demnă de tot respectul și mari mulțumiri!”
  • “Un spectacol perfect! Multumesc.”
  • “Felicitări pentru inițiativă, curaj și sănătate actorilor! Vă mulțumim că existați și ne înfrumusețați viața!”
  • “Mulțumim PiciordePlay că vă gândiți și la cei care suntem departe și nu putem ajunge, mai ales acum pe timp de examene (doza de râs la momentul potrivit).”

Una dintre lecțiile desprinse din această piesă de teatru se regăsește chiar în vorbele unui personaj: viața nu ne aparține nouă, ci oamenilor dragi care suferă după plecarea noastră. Tot ceea ce putem face este să trăim în armonie cu noi înșine și cu cei din jur, să ne asumăm faptele (bune și rele deopotrivă) și să înțelegem că viața este un dar ce merită prețuit.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

13