Skip to content
Menu
Menu

“Cum se face” o piesă de teatru și care este rolul actorului în societatea de azi

Distribuție: Octavian Strunilă, Andreea Mateiu, Adrian Ștefan, Dana Dembinski, Daniel Haralambie
Regie și scenariu: Octavian Strunilă

Jucat LIVE pe 8 decembrie 2021

Dacă iubești teatrul, cu siguranță îți dorești să afli detalii picante din culise, să îi urmărești pe actori la repetiții și să descoperi cum se face o piesă de teatru. Octavian Strunilă și colegii lui din Trupa Mefisto ne-au oferit această ocazie prin intermediul spectacolului “Cum se face”, o comedie inteligentă creată special pentru persoanele care apreciază teatrul și arta.

“Cum se face” este prima piesă de teatru scrisă și regizată de Octavian Strunilă. Spectacolul se joacă de 5 ani și a avut peste 500 de reprezentații în multe orașe din țară, dar și în Franța, Belgia și Germania. De-a lungul timpului, distribuția s-a schimbat de multe ori în funcție de disponibilitatea actorilor. De această dată, spectacolul “Cum se face” s-a jucat într-o formulă nouă, cu Dana Dembinski, Octavian Strunilă, Andreea Mateiu, Adrian Ștefan și Daniel Hara, pe scena Teatrului Apollo 111, iar PiciordePlay a transmis piesa de teatru live online pentru românii din toată lumea.

Așadar, Octavian Strunilă a fost nu numai gazda acestui spectacol înainte și după reprezentația live online, dar și actor principal, scenarist și regizor. Experiența sa în teatru și televiziune este un mare atu al acestui actor care a reușit să-și demonstreze talentul cu mult umor și cu o fină autoironie. 

“Cum se face” este o comedie inspirată din viața reală și ne prezintă lumea plină de farmec a culiselor unui spectacol de teatru. Devenim martori la procesul de creație prin care trec artiștii, cu o sumedenie de momente comice, dar și triste în același timp, de la prima zi de repetiție până la premiera unui spectacol. Octavian Strunilă joacă rolul de regizor cu o sarcină dificilă: să pună în scenă un spectacol a cărui acțiune se petrece în anul 1200, cu ajutorul a patru actori pe care îi putem încadra în tipologii total diferite.

În timpul repetițiilor, între actori izbucnesc diferite conflicte ce pot compromite foarte ușor spectacolul. Adrian Ștefan joacă rolul de actor “old school”, în timp ce Daniel Hara este actorul din tânăra generație care apare în telenovele și în reclame TV. Conflictul dintre cei doi dă naștere unor întrebări esențiale: Ce înseamnă arta? Cât de mult poți compromite integritatea artistică pentru a obține faimă și bani?

Mai departe, personajul lui Octavian Strunilă ne invită să medităm asupra rolului pe care actorul îl joacă în societatea modernă. Cât de importantă este meseria de actor în comparație cu alte meserii vitale precum cea de medic sau de avocat? Câtă nevoie are lumea de teatru, de fapt? O afirmație a personajului lui Strunilă, pe cât de amuzantă, pe atât de dureroasă, merită menționată în acest context – “Lumea vine la teatru când sunt facturile plătite, când e sănătate și liniște, când există niște bani puși deoparte. Atunci zic oamenii: hai să mergem la teatru! Și chiar și atunci, știi care e primul lor gând? De unde facem rost de o invitație?”.

Printre atâtea vorbe de duh, am mai reținut încă un citat celebru: „Teatrul este o oglindă a firii”, după spusele marelui dramaturg William Shakespeare. Ce înseamnă acest lucru în societatea de azi? Tot Octavian Strunilă ne lămurește într-un stil ironic: “Ce vedem noi pe stradă în fiecare zi, asta trebuie să vedem și pe scenă. Nu îmi vorbești mușcat și răspicat! Așa că te duci în piață și înveți să vorbești corect limba română.”

La final de spectacol, Strunilă a citit mesajele primite de la românii care au urmărit piesa de teatru live online pe platforma PiciordePlay:

  • “Sunt fenomenali actorii. Am râs cu lacrimi, felicitări.”
  • “Minunat spectacolul, o experiență inedită.”
  • “Sunteți minunați, felicitări! Bravo, Octavian Strunilă!”
  • “Locuim de 20 de ani în Italia, mi-a lipsit foarte mult teatrul în limba română. De când am descoperit PiciordePlay, vă urmăresc cu mult drag. Sunteți magici!”
  • “Felicitări, vă urmărim din Austria și înseamnă enorm pentru noi să vă putem urmări live online.”

Octavian Strunilă a mărturisit că spectacolul de comedie “Cum se face” a  fost creat pentru a se juca pe scenele din toata țara, de aceea are un decor minimalist și se sprijină pe jocul actoricesc, pe acțiune și mai ales pe mesaj. Însă ce merită apreciat cu adevărat la piesa “Cum se face” este faptul că abordează cu mult umor subiecte delicate precum căsnicia, bătrânețea și rolul artistului în societate.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

5