Distribuție: Ilona Brezoianu și Alexandru Conovaru
Regie: Chris Simion-Mercurian
Text: Aurelian Bărbieru
Scenografie: Adina Mastalier
Coregrafie: Ioana Marchidan
Jucat LIVE pe 24 octombrie 2021
Într-o perioadă plină de provocări în care virusul ne dă târcoale mai mult ca niciodată, avem nevoie de comedie în viețile noastre. Din acest motiv am creat un parteneriat cu Teatrul de Comedie și ne-am propus să transmitem lunar, live online, cel puțin un spectacol din repertoriul acestui prestigios teatru bucureștean.
Primul eveniment pe care l-am ales a fost “Diseară la 7”, o comedie dulce-amăruie despre iubire, suferință și regrete. De data aceasta, introducerea în atmosferă a fost realizată chiar de către protagoniști. Ilona și Alex ne-au condus la cabinele lor și ne-au transmis emoțiile pe care le simt înainte de fiecare spectacol. Este fascinant să îi urmărești pe actori chiar înainte să intre pe scenă, să îi vezi așa cum sunt în realitate, iar 10 minute mai târziu să observi cât de ușor se transpun în personajele pe care le aduc la viață cu atât de mult talent și bucurie.
Spectacolul s-a jucat într-o sală micuță, iar publicul a putut fi prezent în proporție de 50%. Înainte de a începe piesa, Ilona a încurajat spectatorii din sală să râdă și să se manifeste exact așa cum simt, pentru că piesa nu se va mai juca o bună perioadă de vreme, din cauza restricțiilor ce urmau să intre în vigoare curând – restricții ce limitau accesul publicului în sala de spectacole la 30% din capacitate. Așadar, Ilona și Alex au jucat ca și cum ar fi fost ultima dată, iar acest lucru s-a transpus într-un spectacol plin de emoție și de intensitate.
“Diseară la 7” este o comedie cu un puternic fior de dramă. Inițial, personajul Ilonei pare a fi o fată superficială care practică cea mai veche meserie din lume. Pe de cealaltă parte, personajul lui Alex este un intelectual bogat, dar care nu știe să aprecieze viața. Apariția neașteptată a ei în viața lui, întrebările incomode și modul brutal de sincer în care ea pune adesea problema, îl determină pe bărbat să își deschidă inima așa cum nu a făcut-o niciodată și să privească lucrurile dintr-o altă perspectivă.
Suferința este universală și fiecare om din această lume o va experimenta. Suferința emoțională poate lăsa urme adânci în suflet, iar unii oameni sunt incapabili să o gestioneze și să învețe cum să o depășească. Intelectul nu pare să ajute prea mult personajul nostru masculin să înțeleagă natura suferinței și mai ales modul în care poate să o transforme. La polul opus este ea, o fată pe care greutățile vieții au ajutat-o să privească lucrurile dintr-o perspectivă lejeră, fără a-și pune prea multe întrebări existențiale. Luând totul pas cu pas și făcând haz de necaz, viața devine mai simplă și mai ușoară. În final, scopul suferinței este de a ne face mai puternici și de a ne determina să redescoperim în mod constant noi resurse interioare care să ne ajute să evoluăm.
Este o lecție de viață pe care am primit-o exact la momentul potrivit. Nu este nicio surpriză faptul că “Diseară la 7” a câștigat Premiul I în cadrul Concursului de Comedie Românească, organizat de Teatrul de Comedie în 2017. Urmărind această piesă fascinantă, am realizat că merită cu prisosință acest premiu, pentru că spectacolul reușește să ne poarte într-un carusel de emoții intense. Publicul din sală a râs cu poftă și a empatizat cu durerea personajelor în momentele cheie. A fost exact ca în viață – cu bucurie și tristețe, cu iubire și suferință, cu speranță și emoție.
Spectatorii care au urmărit piesa de teatru live online au simțit aceleași emoții puternice și ne-au trimis o mulțime de mesaje frumoase pe pagina noastră de Facebook:
- “Teatrul românesc are viitor cu așa actori talentați.”
- “Sperăm ca acest format online să continue! Avem nevoie de teatru în viețile noastre! Mulțumim!”
- “Vă felicit pentru interpretare! Superb final, superbă piesa, totul la superlativ!”
- “Felicitări actorilor! O comedie relaxantă, care ne-a redat zâmbetul. Mulțumim pentru varianta înregistrată, deoarece nu am avut cum să o urmăresc în direct, fiind de gardă. Abia aștept și următoarele piese. Nu o sa ratez niciuna.”
- “Minunați! Felicitări! Ilona, ești extraordinar de talentată!”
- “Superb! Mulțumim mult pentru emoția din seara aceasta.”
- “Felicitări! Ne-ați redat zâmbetul!”
- “Cât mai multe piese online! Bravo! Încercați să vă adaptați acestei tehnologii. Câștigăm toți!”
Oamenii au nevoie unii de ceilalți – acesta este nu numai mesajul piesei de teatru “Diseară la 7”, ci și concluzia acestor vremuri grele de pandemie pe care le trăim. Izolarea și singurătatea pot crea suferință, dar pot aduce și noi oportunități de transformare personală. Avem tehnologia de partea noastră și putem lua oricând legătura cu cei dragi, putem să urmărim o piesă de teatru online care să ne aducă zâmbetul pe buze, dar mai ales putem să privim aceste vremuri dificile ca pe o provocare pe care o vom depăși împreună, atâta timp cât ne păstrăm vii speranța, credința și iubirea.