Skip to content
Menu
Menu

“Doamne ferește” să renunți la visul tău!

De: Lia Bugnar
Cu: Liliana Pană, Cuzin Toma, Oana Puşcatu, Marin Grigore, Irina Rădulescu

Jucat LIVE pe 6 Mai 2023

Lia Bugnar revine cu o nouă piesă de teatru, în colaborare cu Teatrul Mic, iar spectatorii PiciordePlay au avut privilegiul de a viziona acest spectacol la doar două luni de la premieră. Așadar, după succesul comediei “Ce avem noi aici?”, Lia pune în scenă câteva povești emoționante despre fericire (sau absența ei), relații încâlcite de familie, adulter și alcoolism.

Spectacolul “Doamne ferește!” abordează teme serioase într-un mod cât mai comic și melodios, accentuând nevoia fiecăruia dintre noi de a fi acceptați și iubiți, mai ales de către cei mai apropiați, indiferent de alegerile personale și tiparele sociale în care trăim.

Personajele principale alcătuiesc o familie aparent obișnuită. Matilda (Liliana Pană) este o femeie de vârsta a doua, care a rămas recent văduvă. Cei doi băieți – Dinu (Cuzin Toma) și Ovi (Marin Grigore) – experimentează criza vârstei mijlocii, în timp ce nepoata Pati (Oana Pușcatu) trăiește inevitabila dramă a maturizării. Apariția unei femei superbe pe nume Ela (Irina Rădulescu) creează intrigi în familie, dezlănțuind un întreg lanț de confesiuni, reproșuri și manifestări emoționale.

Întrebările care se nasc din toate aceste evenimente sunt aceleași care ne bântuie dintotdeauna existența: Ce anume stă la baza unei familii fericite? Cum se definește o relație ideală de iubire? Care sunt limitele pe care suntem dispuși să le încălcăm pentru a fi fericiți? Cu aceste dileme și întrebări se confruntă și cele cinci personaje din spectacolul “Doamne ferește!”.

Fiecare personaj este motivat de un vis, o aspirație către împlinirea personală. După ce și-a dedicat întreaga viață familiei, Matilda își dorește să se ocupe exclusiv de propriile nevoi și dorințe. Dinu este alcoolic și afemeiat, în timp ce Ovi suferă din cauza unei femei care l-a părăsit. Asistând în copilărie la adulterul practicat de tatăl său, Ovi a fost marcat de această traumă și ulterior manipulat astfel încât să păstreze secretul. Rușine, dezamăgire, trădare – toate aceste emoții negative s-au adăpostit în sufletul unui băiat care a crescut fără protecția și îndrumarea tatălui.

Evident că suntem influențați de evenimentele nefericite din copilărie, însă până când putem să dăm vina pe părinți pentru eșecurile din viața noastră? Aici intră în scenă Ela – o femeie puternică și independentă, care susține că fiecare este responsabil pentru alegerile personale. Motivația, curajul și autodisciplina sunt trăsăturile unui om care își asumă atât propriile calități, cât și defectele cauzate de traumele copilăriei. Cu toate acestea, Ela este considerată “nebună” de cei doi bărbați răniți în orgoliu.

“Doamne ferește!” este un spectacol ce alunecă ușor în zona de musical. Fiecare personaj cântă o melodie care îi justifică acțiunile, problemele, trăsăturile de personalitate. Învăluiți în acorduri de pian și de chitară, fermecați de versuri amuzante, devenim martorii unor povești inspirate din realitate. Teatrul îndulcește evenimentele triste pe care le observăm zilnic și le oferă o semnificație, lăsând spectatorul împăcat cu gândul că totul se desfășoară conform planului divin.

Spectatorii de teatru online din întreaga lume au urmărit cu entuziasm piesa de teatru “Doamne ferește!” și ne-au scris mesaje pe pagina noastră de Facebook:

 • Bravo, mi-a plăcut enorm! Foarte reușite melodiile, replici inteligente și pline de substrat! Frumoasa și deșteapta Lia Bugnar reușește să-mi aline niște dureri, niste doruri… Să ne trăiți și să ne încântați, generație nouă și plină de talent!
 • Teatrul live este în sufletul meu, dar vă mulțumim pentru online, avem ocazia să vă vedem de aici de departe, emoțiile sunt puternice pentru că suntem transpuși acolo cu voi în sală, cu mult dor.
 • Sunteți minunați! Ce bine că existați și online! Vă iubim!
 • Ați fost tare faini, mulțumim, Clujul vă salută!
 • Foarte tare piesa! De actualitate și jucată foarte bine!
 • Merg des și la teatru, la operă, dar îmi place mult, mult acest demers de teatru live online.
 • Proiectul vostru de teatru în confortul casei e senzațional! Vă mulțumesc pentru talentul și inspirația voastră care creează valoare!
 • Teatrul este teatru oricum, oriunde și oricând! Când avem șansa, venim și vă vedem în sală, când nu avem, ceea ce se întâmplă des, vă savurăm online. Sunteți superbi, vă mulțumim și vă iubim mult de tot! Salutări și îmbrățișări din Suedia.

Un monolog emoționant pe tema fericirii, alături de concluzia că “acuma” este singurul moment ce contează, oferă un binemeritat happy-end acestui spectacol ce reflectă realitatea în cel mai duios mod cu putință. “Doamne ferește” să renunți la visul tău, indiferent de obstacolele pe care le vei întâlni pe drum!

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

1 Comment

 1. Stan Carmen Sorina
  16 februarie 2024 @ 11:12

  Am râs, am plâns, emoții de bucurie, empatie, regrete, toate ACUMA… vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

6