Skip to content
Menu
Menu

Don Juan: seducție, libertate și refuzul maturizării

După Molière
Regia și versiunea scenică a textului: Cristi Juncu
Scenografia: Carmencita Brojboiu, Light design: Cristian Șimon
Cu: Șerban Gomoi, Gabriel Răuță, Diana Roman, Mihaela Subțirică, Răzvan Bănică, Rareș Andrici, Paul Chiribuță, Sorin Cociș, Sorina Ștefănescu, Ion Haiduc, Raluca Jugănaru, Vlad Bălan, Alex Floroiu, Claudia Moroșanu

Jucat LIVE online pe 13 aprilie 2024

Don Juan este un personaj legendar în literatura universală. Fiecare generație de actori și regizori caută să-i înțeleagă nevoile și aspirațiile, în raport cu noile convenții sociale. De această dată, regizorul Cristi Juncu reconfigurează povestea celebrului seducător, pe care îl plasează într-o zonă modernă, unde puterea de seducție se împletește cu refuzul maturizării. 

Căutătorul absolutului, marele seducător, bărbatul care descoperă frumusețea în fiecare femeie, aflat într-o permanentă sete de sens al existenței, bărbatul rupt în două, în care se întâlnesc hedonistul lipsit de spirit moral și ființa copleșită de tristețe, incapabilă să atingă fericirea, dar mereu în căutarea ei – acesta este Don Juan de-a lungul istoriei.

Întreaga operă a lui Molière are la bază o filosofie revelatoare: “Castigat ridendo mores” (“Prin râs îndreptăm moravurile”). Piesa “Don Juan” este un amestec de tragedie și comedie, o poveste în care ideea de libertate caută noi valențe. În acest univers gri, seducția, iubirea, dispariția, trădarea și moartea sunt abordate într-un mod inedit.

Un amant fără conștiință și un ateu convins, Don Juan interpretat de Șerban Gomoi este un personaj negativ fermecător, aproape imposibil de detestat. Malefic de seducător, marele amant al tuturor timpurilor capătă o dimensiune atemporală în interpretarea lui Gomoi, devenind un fin observator al psihicului uman. Valetul Sganarel (Gabriel Răuță) este extensia lui Don Juan, conștiința care încearcă să-l îndrume spre lumină până în ultima clipă.

Impetuos, seducător și veșnic entuziasmat de următoarea sa cucerire, Don Juan este irezistibil în ochii femeilor. Pentru a sublinia acest aspect, Șerban Gomoi coboară în public și interacționează cu doamnele și domnișoarele din sală. Deși se comportă ca un copil răsfățat, Don Juan este cât se poate de serios atunci când vorbește despre construirea propriului imperiu erotic, atunci când condamnă fidelitatea și când ironizează divinitatea.

Elvira (Diana Roman), soția lui Don Juan, este conștientă de infidelitățile acestuia. Deși încearcă să-l convingă să-și mărturisească păcatele și să se căiască, Don Juan refuză să creadă în Dumnezeu și în pedeapsa divină. Asistăm apoi la o schimbare dramatică de mentalitate a protagonistului: înconjurat de statui creștine ce impun o atmosferă solemnă, marele cuceritor devine pios, descoperă smerenia, mila și recunoștința. Această convertire îi șochează și îi bucură deopotrivă pe toți cunoscuții lui Don Juan, eroul care susține că experimentează starea de grație.

Între sinceritate și ipocrizie, între iertare și pedeapsă, personajul Don Juan este construit din nuanțe fascinante pe care Șerban Gomoi le creează cu minuțiozitate. Manipulator, fără scrupule, ipocrit, psihopat, veșnic îndrăgostit, visător, pueril, idealist, răsfățat, fermecător: un Don Juan modern care ne scoate din zona de confort, ne încântă și ne repugnă în aceeași măsură.

Fără pretenții moralizatoare, spectacolul oferă o perspectivă inedită nu numai asupra condiției protagonistului, cât mai ales a personajului secundar, adesea rătăcit în negura istoriei.

Spectatorii PiciordePlay care au vizionat “Don Juan” în direct de la Teatrul Nottara au fost încântați de această minunată experiență live online:

  • “Exact cum spunea Don Juan: o oglindă în care ne-am putut vedea pentru a ajunge la starea de catharsis pe care teatrul are abilitatea unică de a ne-o prilejui.”
  • “O experiență completă: joc actoricesc senzațional, un decor spectaculos și o poveste ce împletește minunat clasicul și modernul.”
  • “Îl descopăr pe Șerban Gomoi de la spectacol la spectacol și sunt uimit de capacitatea de a juca personaje atât de diferite.”
  • “Minunat spectacol, greu de găsit cuvinte la final. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a-l vedea.”
  • “Un spectacol foarte bine realizat, atât ca distribuție, cât și ca interpretare, iar decorul și costumele au fost foarte bine gândite. Felicitări lui Șerban Gomoi pentru rol.”

Merită menționat faptul că actorii Șerban Gomoi și Gabriel Răuță au fost nominalizați la Premiile UNITER 2024 pentru rolurile din “Don Juan”, un spectacol impresionant ce împletește duios comedia cu tragedia. O poveste despre existențialism, credință, iubire, iertare, dar mai ales despre libertate.

Vezi pe pagina de Facebook  PiciodePlay momentul de la finalul spectacolului.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

6