De: Alexandru Popa
Regia: Vlad Zamfirescu
Distribuția: Şerban Gomoi, Luminiţa Erga, Vlad Zamfirescu, Ioana Calotă, Dan Bordeianu, Diana Roman, Alexandru Repan, Nadiana Sălăgean
Decorul: Ştefan Caragiu, Costumele: Bogdan Spătaru, Ilustraţia muzicală: Alexandru Popa, Asistent regie: Oana Popescu
Jucat LIVE pe 23 Aprilie 2023
“Efecte colaterale” este un spectacol ce aduce în discuție probleme actuale cu care se confruntă umanitatea. Nu ne referim aici la inteligență artificială sau la subiecte controversate din domeniul securității informatice, ci pur și simplu la provocările omului obișnuit din societatea contemporană.
Textul piesei este scris de Alexandru Popa, care explorează în detaliu nuanțele realității cotidiene. Este ușor să empatizezi cu personajele din “Efecte colaterale”, pentru că te poți identifica, pe alocuri, cu acestea. Dramaturgul pornește de la întrebarea: cât de mare este impactul vieții reale asupra ficțiunii? Mai departe, cum poate ficțiunea să afecteze realitatea?
Personajul principal este Manolis (Vlad Zamfirescu), un autor celebru care scrie scenariul unui serial de succes. Problema este că Manolis s-a inspirat din dramele prietenilor săi pentru a scrie acest scenariu, prin urmare acum nu mai are prieteni. În plus, nici relațiile de familie nu sunt grozave. Manolis simte nevoia de validare, iubire și respect din partea tatălui său, Kostas (Alexandru Repan). Reproșurile din partea părintelui reprezintă o lovitură emoțională greu de suportat pentru o fire sensibilă precum Manolis. “Nu mă iubești pentru că nu mă vezi”, îi spune tatălui cufundat în dezamăgire.
Dramele de familie se amplifică pe măsură ce cunoaștem și celelalte personaje. Şerban Gomoi și Luminița Erga interpretează un cuplu aflat într-o serioasă criză maritală. Cu toate acestea, replicile și situațiile prin care trec personajele sunt absolut comice. Interogatoriul soției scoate la iveală adulterul partenerului în cel mai hilar mod cu putință.
Dan Bordeianu este o adevărată surpriză în “Efecte colaterale”, pentru că joacă rolul de preot, în timp ce tânăra preoteasă este interpretată de Diana Roman. Cei doi s-au căsătorit devreme, astfel încât Ciprian să poată fi hirotonisit. Însă Vera nu are deloc stofă de nevastă de preot. Nu gătește, nu face curățenie, fiind mai degrabă preocupată de aspectul fizic și de escapade amoroase cu alți bărbați. Așadar, dramaturgul ridică un important semn de întrebare: de ce nu au voie preoții să divorțeze? Oare nu toți oamenii au dreptul la libertate de opinie și acțiune, indiferent de domeniul în care activează?
Chiar și în 2023, un preot care divorțează nu se poate recăsători fără a pierde preoția. Așadar, personajul nostru se confruntă cu o dilemă: să trăiască o viață de coșmar alături de o femeie pe care nu o iubește sau să renunțe la hainele bisericești pentru a-și urma glasul inimii?
“Efecte colaterale” este un spectacol în care momentele comice alternează perfect cu cele dramatice. Exact cum se întâmplă în viață – acesta fiind argumentul lui Vlad Zamfirescu pentru punerea în scenă a piesei: “Tu, ca spectator, poţi să te identifici total şi să zici: E ca-n viaţă. Mă interesează să nu poţi să te laşi pe spate în scaun, iar mintea ta să funcţioneze în altă direcţie decât ce e pe scenă. Îmi plac poveştile cu oameni, nu cu măşti. Vreau ca spectatorul să se poată transpune în acea poveste. Mi se pare esenţial să existe miraj! Şi adevăr!”
La finalul spectacolului transmis live online de la Teatrul Nottara, am primit o mulțime de mesaje frumoase de la public:
- “Unul dintre cele mai bune spectacole pe care le-am văzut pe PiciordePlay, felicitări tuturor!”
- “Minunat spectacol! Piesa, jocul actorilor, totul mi-a plăcut foarte mult. Mulțumesc pentru privilegiul de a vedea această piesă.”
- “Vă mulțumim din suflet, sunteți minunați, sunteți un adevărat accelerator de emoții! Danemarca vă iubește și vă salută cu drag.”
- “Felicitări tuturor: actori, regizor, dar mai ales domnului Popa pentru text! Îmbrățișări din Estonia.”
- “În ziua de 23, spectacolul cu numărul 23 pe PiciordePlay. Un spectacol impresionant despre viață și despre efectele ei colaterale. Felicitări întregii echipe! Toți actorii au reușit să ne transmită stările personajului pe care l-au interpretat cu deosebită măiestrie. Vă mulțumim și vă prețuim nespus de mult!”
- “Doamne, ce spectacol! Mulțumesc din suflet! Felicitări, multe felicitări tuturor!”
- “Sunteți minunați, fantastici și încântători. V-am îmbrățișat în gând pe fiecare în parte, tare, tare de tot. Cele mai frumoase și calde gânduri din Suedia.”
- “Felicitări întregii echipe! Am văzut spectacolul în sală, juca și Gigi Ifrim. Vă aplaud pe toți din Cluj. Am văzut toate piesele scrise de Alex Popa și sunt absolut senzaționale. Felicitări tuturor! Sunteți minunați!”
- “Vă urmăresc din Los Angeles și vreau să vă felicit pe toți. A fost un spectacol foarte bun, un text super și actori minunați. Felicitări și aplauze pentru toată echipa!”
- “Felicitări! Mulțumesc pentru cele 150 de minute minunate! Va doresc mult succes și la cât mai multe piese! Va îmbrățișez!”
- “Dramatic, comic, uman, actual… Viața uneori bate filmul. Probleme actuale ale societății: divorțul, moartea, relația părinte-copil, iubirea, jobul, credința, vocația, sacrificiul. Chiar și accente de film polițist, tensiune până în ultimul minut, când crezi că nu mai ai nimic nou de aflat… Sentimentul de culpabilitate ce poate schimba și distruge vieți… Ce consecințe pot avea alegerile noastre, ce efecte colaterale?”
Pe măsură ce ne maturizăm, este important să conștientizăm cât de mult îi afectează pe cei din jur dezvoltarea noastră personală și alegerile pe care le facem. Pe un fundal comic irezistibil, asezonat cu momente dramatice, spectacolul “Efecte colaterale” emoționează profund orice iubitor de teatru, analizând efectele colaterale pe care le creează deciziile oamenilor în drumul spre împlinirea personală.
Vezi aici momentul de la finalul sepctacolului.