Skip to content
Menu
Menu

Extraconjugal: ce faci când simți că nu ți-ai trăit viața?

De: Neil Simon, Traducerea: Ioana Visalon
Cu: Andreea Mateiu și George Constantinescu
Regia: George Dogaru, Scenografia: Alexandra Budianu,

Jucat LIVE online pe 27 iunie 2023

Criza vârstei mijlocii se manifestă la majoritatea oamenilor, indiferent că sunt bărbați sau femei. Această perioadă de tranziție implică o analiză meticuloasă asupra modului de viață experimentat până la momentul respectiv.

Extraconjugal” este o comedie modernă ce ridică o întrebare importantă: “Ce faci atunci când simți că nu ți-ai trăit viața?”. Piesa lui Neil Simon examinează ce implică procesul de maturizare și de plafonare, conștientizarea propriilor limitări și perspectiva morții. Așadar, criza vârstei mijlocii este o sursă nelimitată de inspirație în teatru.

“Extraconjugal” este o adaptare a textului “Hot Lovers”, scris de Neil Simon, autorul a peste 30 de piese și scenarii de film. De-a lungul carierei, Simon a obținut 17 nominalizări la premiile Tony și a câștigat de 3 ori. Premiera inițială a piesei “Extraconjugal” a avut loc pe Broadway, în decembrie 1969, iar spectacolul s-a jucat de 706 ori.

Reprezentația de la Teatrul de Artă îl aduce în prim-plan pe Barney Cashman (George Constantinescu), un bărbat însurat, gentil și fără experiență în adulter, vrea să se alăture revoluției sexuale înainte de a fi prea târziu. Barney are puțin peste 40 de ani, o căsnicie frumoasă, 2 copii și o afacere de succes, dar trece prin criza vârstei de mijloc. Barney realizează că întreaga sa existență poate fi rezumată la cuvântul ”drăguț”. Iar ”drăguț” nu e suficient pentru el. Așa că vrea să își pună în practică fanteziile și să aibă o aventură cu altă femeie.

Singurul detaliu pe care Barney nu l-a luat în calcul este faptul că doamnele alese pentru o aventură extraconjugală nu au chiar toate țiglele pe casă… Deși pare simplu în teorie, să pui în practică adulterul nu este deloc simplu. Pe lângă inevitabilele procese de conștiință, Barney este un bărbat romantic, de modă veche, și nu se simte confortabil cu o abordare atât de directă, așa cum pățește cu prima femeie dornică de o aventură extraconjugală.

Andreea Mateiu interpretează cele trei roluri de posibile amante, iar fiecare personaj are un farmec de neegalat. Elaine practică adesea adulterul, iar galanteriile și tergiversările lui Barney nu fac decât să o îndepărteze pe această doamnă fără inhibiții. Urmează Bobbi, o actriță ingenuă, exuberantă și dornică de distracție – un personaj care ne face să râdem în hohote. La final apare Jeannette, o doamnă anxioasă și deprimată, care se bucură de viață doar în proporție de 8,2%.

Spectacolul aduce în discuție conceptul de promiscuitate în societatea modernă. Concepte precum “non-monogamie etică”, “poliamor”, “poligamie” sau “relație deschisă” sunt adesea popularizate în societatea occidentală bazată pe individualism. Pe scurt, fiecare este liber să facă ce vrea atâta timp cât este sincer cu partenerul de viață. În timp ce adulterul se practică fără regrete în noua societate de consum, oamenii devin din ce în ce mai confuzi, iar această concluzie este subliniată și de personajele din spectacolul “Extraconjugal”.

Pentru cele trei roluri atât de diferite și atât de bine interpretate, Andreea Mateiu a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la Comic 7B Festival de Teatru Buzău International Arts Festival (2021) și premiul pentru interpretare feminină la FITIC (Festivalul Internațional de teatru independent, Constanța, 2021).

La final, spectatorii de teatru online au fost încântați de spectacol și de prestația Andreei, așadar ne-au trimis mesaje frumoase pe pagina noastră de Facebook:

  • “O surpriză foarte plăcută acest spectacol. O conversație profundă despre preocupările societății moderne, ascunsă sub o comedie autentică.”
  • “Felicitări în special Andreei pentru capacitatea de a juca atât de real 3 femei atât de diferite.”
  • “Minunat! O piesă sensibilă, jucată autentic de doi actori senzaționali! Salutări calde din regiunea pariziană!”
  • „Extraconjugal a fost extraordinar. Mulțumesc. Puneți în scenă niște piese absolut deosebite și jucate magistral. Minunați actori, nu îi cunoșteam, dar mi-au plăcut enorm. FELICITĂRI. Comedia cred că este genul cu care nu veți da greș niciodată.”
  • “Bravo! Mulțumiri din Danemarca.”
  • “Mi-a plăcut foarte mult! Îți rămâne în minte și după ce se termină… Foarte frumoasă piesa, minunat jucată. Mulțumiri tuturor.”
  • “V-am aplaudat și eu, de-aici de-acasă. M-ați auzit, nu-i așa? Din toată inima, felicitări!”
  • “Văzut, plăcut. Mai așteptăm spectacole de la Teatrul de Artă.”
  • “Felicitări! Superb! Ați fost minunați!”
  • “Minunat spectacol! Minunat jucat! Vă mulțumesc din Arad.”
  • “Felicitări pentru tot ceea ce realizați cu atâta măiestrie!”
  • “Excepțional! Mii de mulțumiri! Ați fost absolut fabuloși!”

Dincolo de tema recurentă a crizei vârstei mijlocii, spectacolul “Extraconjugal” are un mesaj mult mai profund, îndemnându-ne să fim recunoscători pentru ceea ce avem și să apreciem oamenii dragi. Oricât de tentantă ar părea o aventură extraconjugală memorabilă, realitatea nu prea se potrivește cu scenariile create de o imaginație bogată.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

30