Skip to content
Menu
Menu

Fierarii, o comedie ce ascunde adevăruri profunde despre natura umană

Distribuție: Maia Morgenstern, George Mihăiță, Mircea Rusu, Valentin Teodosiu
Regie: Horațiu Mălăele
Scenografie: Maria Miu
Muzica: George Marcu
Autor: Miloš Nikolić

Jucat LIVE pe 28 noiembrie 2021

Se iau patru actori români consacrați, un regizor genial, un text inteligent adaptat contextului social autohton și se adaugă într-un spectacol care se joacă live online pe scena Teatrului de Comedie. Rezultatul este un succes total care a reușit să bucure sute de români din întreaga lume, iar echipa PiciordePlay este mândră că a reușit să aducă acest spectacol minunat în casele voastre.

Cu 15 minute înainte de reprezentație, actrița Andreea Samson a mers la cabine pentru a lua pulsul. Încercăm astfel să intrăm în atmosfera piesei și să vă transmitem emoțiile constructive pe care fiecare actor le trăiește înainte de a intra pe scenă, indiferent de experiența pe care a acumulat-o de-a lungul carierei.

La cabine, Maia Morgenstern ne povestește care este ritualul înainte de spectacol: repetă textul de trei ori pentru a menține intensitatea replicilor, a gesturilor, a intențiilor și chiar a pauzelor. Marea actriță își exprimă recunoștința față de colegi și de personalul tehnic, bucurându-se că acest spectacol live online va ajunge în întreaga lume și va rămâne în sufletele iubitorilor de teatru.

Într-o altă cabină, George Mihăiță, Mircea Rusu și Valentin Teodosiu se pregătesc la fel de intens. Aflăm de la George Mihăiță că pe 5 ianuarie 2022 se vor împlini 65 de ani de la înființarea Teatrului de Comedie, iar evenimentul va fi încununat de sărbătorirea a 100 de spectacole “Fierarii”. De-a lungul timpului, piesa a fost jucată pe scenele din Paris, Londra și Bruxelles, fiind întâmpinată cu entuziasm și bucurie de fiecare dată.

“Fierarii” este o comedie scrisă după principiile tragediei antice, iar autorul piesei este dramaturgul de origine sârbă Miloš Nikolić. În piesa originală, cele trei personaje principale sunt un sârb, un german și un rus, dar Horațiu Mălăele a adaptat-o publicului român, iar cele trei personaje devin un român (Mircea Rusu), un ungur (George Mihăiță) și un rus (Valentin Teodosiu). Farmecul actorilor și amprenta originală a lui Mălăele au dat naștere unui spectacol perfect adaptat societății românești și totodată contextului social în care ne regăsim momentan.

Intriga piesei pornește de la întrebarea “Care sunt consecințele marilor evenimente istorice în viețile oamenilor de rând?”. În acest caz, este vorba despre un război care desparte familii, dezbină popoare și naște răni emoționale adânci în sufletele oamenilor. Raportându-ne la situația mondială din prezent, “Fierarii” ne îndeamnă să medităm asupra schimbărilor dramatice pe care pandemia le-a adus în viețile noastre. Am devenit mai buni cu semenii noștri sau mai egoiști? Suntem capabili să iertăm și să privim optimiști spre viitor? Acestea sunt întrebările la care fiecare spectator în parte este încurajat să răspundă cu sinceritate.

La finalul spectacolului, actorul Valentin Teodosiu ne-a îndemnat să ne păstrăm speranța și credința. “Ce e val, ca valul trece. O să treacă și acest val, iar noi actorii vă așteptăm în orice condiții și jucăm cu aceeași bucurie, indiferent că vorbim despre câțiva spectatori sau despre o sală plină.”

O mulțime de mesaje de apreciere de la românii care au cumpărat bilete la teatru online au curs pe Facebook la finalul spectacolului:

  • “Felicitări tuturor! Am urmărit din Los Angeles și vreau să transmit calde salutări prietenei mele dragi Maia precum și lui Mircea, nea Vali și George. Bravo!”
  • “FABULOS! Mulțumim pentru acest regal!”
  • “Din Danemarca, mă bucur să revăd actorii mei preferați.”
  • “Comedy at its best!”
  • “Bravo! Felicitări! Vă mulțumim că ați ajuns până în Noua Zeelandă! La cât mai multe spectacole!”
  • “Un spectacol excepțional! Mulțumim!”

La o săptămână după ce spectacolul de teatru online “Fierarii” a fost difuzat pe platforma PiciordePlay, am primit o veste excelentă: Maia Morgenstern, George Mihăiţă și Horaţiu Mălăele au fost recompensați de Academia Română cu distincţii speciale. Diploma „Distincţia Culturală” a fost acordată celor trei mari actori români pentru “înalta artă actoricească” și pentru “excepţionala activitate teatrală”. Acest omagiu adus actorilor ce au făcut istorie în teatrul și cinematografia românească ne bucură profund, deoarece recunoașterea și aprecierea talentului reprezintă valori esențiale în domeniul artelor.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

29