Skip to content
Menu
Menu

“Forma lucrurilor” – când arta și iubirea aduc schimbări neprevăzute

Distribuție: Anca Dumitra, Lucian Ionescu, Andreea Alexandrescu, Anghel Damian
Regie: Silviu Debu
Autor: Neil LaBute

Jucat LIVE pe 16 decembrie 2021

“Forma lucrurilor” este un spectacol care a luat naștere în primăvara 2021 pe scena Teatrului de Comedie. Un spectacol adaptat vremurilor moderne, care vorbește despre granița dintre artă și kitsch, despre compromisurile la care ne supunem în numele iubirii și despre joaca de-a Creatorul.

Așa cum v-am obișnuit deja, ca să ne cufundăm în atmosfera piesei de teatru, facem mai întâi o vizită în cabinele actorilor. Andreea Samson ne-a condus în culisele Teatrului de Comedie, unde a vorbit cu cei patru actori tineri și frumoși din “Forma lucrurilor”. Andreea Alexandrescu a mărturisit că are emoții, pentru că este prima dată când joacă pentru un număr atât de mare de spectatori, deși aceștia nu sunt prezenți fizic, ci se află în spatele ecranelor. Lucian Ionescu a spus că și pentru el este o premieră faptul că “joc teatru ca la TV, cu camere și lavaliere”.

Având în vedere că “Forma lucrurilor” este o piesă modernă, care se adresează în special tinerilor și adolescenților, faptul că a fost transmisă live online pe PiciordePlay este o alegere cât de poate de fericită, deoarece spectacolul a avut șansa de a ajunge la cât mai mulți oameni din diverse colțuri ale lumii.

Anghel Damian ne-a povestit mai multe despre soarta acestui spectacol realizat în plină pandemie. “Piesa nu a avut nicio șansă să fie jucată în fața unei săli pline, din cauza restricțiilor. Acum încercăm să reparăm această greșeală istorică și să oferim ocazia unor spectacole foarte bune să fie urmărite online de cât mai mulți oameni”.

“Forma lucrurilor” este o piesă de teatru ce pune în discuție o problemă actuală despre scopul și limitele artei. Care este semnificația artei contemporane și care este misiunea artistului, în condițiile în care acesta caută să șocheze cu orice preț? Până unde pot fi călcate tabuurile în viaţă, dar şi în artă?

Anca Dumitra interpretează rolul lui Evelyn, o studentă la arte, mai exact la sculptură. Inteligentă, arogantă și conștientă de propria sexualitate pe care o emană prin toți porii, Evelyn decide să intre într-o relație cu un tânăr cu o personalitate total opusă. Adam (Lucian Ionescu) este timid și nesigur, dar cu un suflet de aur. Când Evelyn îl descrie drept “un cavaler”, el simte că acest apelativ este doar “sinonimul medieval pentru loser”. Astfel, devenim martorii unei povești moderne de iubire și descoperim relația de comunicare în rândul tinerei generații care preferă să renunțe la ideea învechită de romantism.

“Forma lucrurilor” reușește să ne țină în suspans pe tot parcursul celor două ore, datorită unor dialoguri inteligent construite, evenimentelor neprevăzute care se succed ca într-un film de Hollywood, dar mai ales datorită jocului actoricesc extrem de bine realizat de întreaga distribuție. Merită menționate și schimbările creative de decor prin rearanjarea cuburilor în diverse forme, uneori total surprinzătoare.

O scenă memorabilă o constituie discuția în contradictoriu dintre Evelyn și Phillip (Anghel Damian) pe tema artei moderne, ce aduce în prim-plan natura subiectivă a artei. Ceea ce ea privește ca pe un manifest artistic, Phillip cataloghează drept vandalism și pornografie. Așadar, perspectiva privitorului este unică, tocmai de aceea arta va rămâne întotdeauna subiectivă, indiferent de schimbările pe care le experimentează fiecare generație în parte.

Finalul piesei aduce o surpriză de proporții, oferind o concluzie tulburătoare asupra evenimentelor desfășurate pe parcursul spectacolului. Suntem invitați să medităm asupra conceptului de liber arbitru și asupra presiunii la care suntem adesea supuși în societatea contemporană. Cu toate că arta este subiectivă, n-ar trebui oare să existe anumite limite morale atunci când artistul se află în proces de creație? Merită arta să ia naștere cu orice preț, dar mai ales suntem dispuși să ne sacrificăm în numele artei? “Forma lucrurilor” ne determină să ne confruntăm cu aceste întrebări, pentru ca ulterior să realizăm că obsesia pentru imagine ne-a fost inoculată încă din copilărie prin intermediul societății și, în cazul noilor generații, prin mass-media și social media.

Dacă tot a venit vorba despre social media, iată câteva dintre mesajele pe care le-am primit de la spectatorii noștri care au cumpărat bilet la teatru live online:

  • “Avem niște actori incredibili, deosebiți, ce creează teatru românesc plin de simțire și viață.”
  • “Felicitări! Ați fost foarte, foarte buni. E una dintre piesele pe care îmi doresc sa le revăd, de aici, de pe PiciordePlay, și le-am văzut pe toate de când ați lansat platforma.”
  • “A fost chimie! Și s-a simțit chiar online! Felicitări!”
  • “Mi-a plăcut foarte mult. Foarte profund și la mai multe niveluri. Mult mai profund decât mă așteptam. Mulțumesc frumos!”
  • “Uauuu, ce interesantă a fost piesa!”
  • “Felicitări! Mi-a plăcut foarte mult piesa.”
  • “Actori remarcabili!”
  • “Aplauze pentru cum ați jucat, pentru scenografie, jocul de lumini, muzică, regie.”

“Forma lucrurilor” este un spectacol total imprevizibil, care ridică multe semne de întrebare referitoare la arta contemporană și la normele de frumusețe impuse de societatea modernă. Mai mult decât orice, arta înseamnă suflet. Atunci când iubirea se transformă într-o obsesie a perfecțiunii, arta devine o modalitate simplistă de a atrage atenția asupra unor forme fără fond.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

2