Skip to content
Menu
Menu

“Happy End” – cât de departe vei merge în căutarea iubirii?

Distribuție: Raluca Aprodu și Tudor Aaron Istodor
Regie: Alex Bogdan
Autor: Zsolt Pozsgai
Scenografie şi afiş: Silvana Bratu

Jucat LIVE pe 14 februarie 2022

Poveștile clasice de dragoste s-au spus demult. Vremurile “interesante” pe care le trăim acum au dat naștere unor povești de iubire surprinzătoare. Spectacolul “Happy End” este un exemplu în acest sens, prezentând cu umor și ironie provocările moderne prin care trece o tânără în căutarea partenerului ideal.

De Ziua Îndrăgostiților, am decis să-ți aducem acasă o comedie romantică inteligentă, cu umor negru, cu o poveste atipică și cu doi actori extrem de talentați. La Teatrul Godot, regizorul Alex Bogdan își exersează calitățile de entertainer și merge în public pentru a vorbi cu spectatorii. Sala este plină, iar oamenii se distrează de minune privindu-l pe Alex într-o postură demnă de un veritabil stand-up comedian.

Mai avem încă un motiv de sărbătoare: aceasta este reprezentația cu numărul 100 a spectacolului “Happy End”, iar noi ne bucurăm că avem ocazia să transmitem live online această piesă de teatru minunată. “Happy End” marchează totodată debutul regizoral al lui Alex Bogdan, pe care o bună parte din public îl cunoaște din emisiunea “Cronica Cârcotașilor”. De această dată, avem ocazia să descoperim umorul debordant și spontaneitatea lui Alex, iar aceste calități ne oferă o imagine de ansamblu asupra talentului său nativ.

În culise, Raluca și Tudor se pregătesc de spectacol, iar Alex surprinde câteva momente hilare. După ce ne urează “bun venit în templul actoriei de calitate”, Alex se retrage, iar publicul din sală și de acasă așteaptă cu nerăbdare să urmărească o piesă de teatru modernă cu “Happy End”.

Raluca Aprodu interpretează o tânără fermecătoare, dar ghinionistă când vine vorba de amor. Deși trece printr-o serie de întâlniri nefericite și complet bizare, ea este hotărâtă să-și găsească un soț cât mai curând. O romantică incurabilă, Liz este dispusă să le ofere partenerilor absolut tot ce ei își doresc, de la mâncarea lor preferată până la sex la prima întâlnire. Deși Liz pune la bătaie toate atuurile sale, obsesia ei de a se căsători cât mai repede se dovedește un adevărat obstacol în calea iubirii adevărate, care necesită timp, răbdare și cunoaștere. Însă Liz deja simte presiunea pe care societatea o exercită asupra femeilor trecute de 30 de ani. Ea vrea cu orice preț să pună bazele unei familii, indiferent cine ajunge să-i fie soț. Astfel, Liz devine simbolul femeilor dispuse să facă o mulțime de compromisuri în viață doar pentru a intra “în rândul lumii”.

Tudor Aaron Istodor joacă senzațional rolurile a 6 personaje total diferite care devin victimele întâlnirilor amoroase cu Liz. Un bărbat cu nevoi simple, un contabil care suferă de atacuri de panică, un instalator timid, un poet schizofrenic, un vagabond și un bărbat galant – toate aceste roluri prind viață și strălucesc în interpretarea lui Tudor. Spectatorii PiciordePlay au avut ocazia să descopere talentul artistic versatil al lui Tudor Istodor în spectacolul “Carpathian Garden”, însă de această dată am fost martorii unei vaste palete de modalități artistice prin care actorul reușește să dea viață unor personaje fabuloase. Pornind de la tonul vocii, atitudine și replici pline de umor până la ticurile ce caracterizează fiecare personaj în parte, Tudor demonstrează că se poate adapta fără efort oricărui rol, ba mai mult, reușește să ofere un farmec de neuitat personajelor sale.

Și personajul interpretat de Raluca Aprodu se transformă de-a lungul piesei. Cu fiecare eșec resimțit în plan sentimental, Liz renunță la proiecțiile romantice despre partenerul ideal și este dispusă să accepte în viața ei orice bărbat care îi iese în cale. Obosită de atâtea întâlniri catastrofale, ea devine un personaj rațional, care își acceptă destinul tragic. Visele ei se transformă în iluzii deșarte, pe măsură ce naivitatea și inocența dispar, lăsând loc unei crude realități guvernate de elementele hazardului.

Este important de menționat rolul esențial al muzicii în acest spectacol. La radioul din apartamentul lui Liz putem asculta câteva melodii celebre care creează atmosfera specifică fiecărei relații dintre personaje. Astfel, avem ocazia să experimentăm o serie de emoții – de la bucurie și entuziasm până la anxietate și depresie – prin intermediul muzicii atent alese, care răsună pe fundal.

Spectatorii care au urmărit piesa de teatru “Happy End” live online ne-au scris o mulțime de mesaje pe pagina noastră de Facebook, iar Alex Bogdan a citit aceste mesaje la finalul spectacolului.

  • “Felicitări, ați jucat minunat!”
  • “Frumos spectacolul. Un tur de forță pentru cei doi actori. O comedie amară, pe fond fiind o dramă, dar jucată în ton umoristic. Felicitări!”
  • “Minunată piesă! Actori excelenți! Un regal! Mulțumim!”
  • “Felicitări talentaților și frumoșilor actori! Bravo Alex Bogdan!”
  • “Excelent! Am văzut piesa a doua zi, acasă, după spectacolul în direct. Cu familia, cu o prajitură și un pahar de vin, în sufragerie. Apoi am mai vazut-o de încă 2 ori. Câtă sensibilitate, câtă gingășie a actorilor! Vă mulțumim că existați și că ne înfrumusețați viața!”
  • “Minunată piesa! Foarte buni actorii! E a doua oară săptămâna aceasta când “am ajuns” la teatru.”
  • “Mi-a plăcut jocul actorilor, care a colorat puțin acest umor negru al piesei. Mulțumesc întregii echipe pentru aceste momente de teatru!”
  • “Raluca este foarte frumoasă și expresivă, mi-a plăcut mult.”
  • “Excelentă piesa! Splendidă interpretare!”

“Happy End” este genul de spectacol care nu garantează un final fericit, ci pur și simplu prezintă viața exact așa cum este: uneori comedie, alteori dramă, ba chiar tragedie sau parodie… Nu există o rețetă clasică a fericirii, iar unele persoane nu-și vor întâlni niciodată sufletul pereche, dar asta nu înseamnă o condamnare la tristețe veșnică. Cea mai importantă relație este cea pe care o ai cu tine însuți/însăți, iar dacă reușești să te accepți și să te iubești exact așa cum ești, atunci poți fi sigur/ă că ți-ai găsit propriul Happy End.

Vezi live-ul de la finalul spectacolului

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

9