Skip to content
Menu
Menu

Insomniacii – Când nebunia atinge cote maxime

De: Mimi Brănescu
Cu: Liviu Cheloiu, George Constantinescu, Marin Grigore
Regie: Sorin Militaru

Jucat LIVE pe 18 Decembrie 2022

Cu toții am cunoscut măcar o dată în viață un om aflat la limita nebuniei. În mod paradoxal, nebunia privită din exterior se transformă într-o adevărată comedie umană de la care nu-ți poți lua privirea. Cele trei personaje din spectacolul “Insomniacii” ar putea fi chiar definiția nebuniei comice. Când oamenii n-au somn, iar hazardul îi aduce împreună, sub lună plină, se naște un spectacol unic despre naivitate, nebunie și absurd.

“Insomniacii” este cel mai vechi spectacol din repertoriul Teatrului de Artă București și se joacă încă din anul 2009. Liviu Cheloiu, George Constantinescu și Marin Grigore au intrat în pielea insomniacilor de sute de ori, fără ca rutina sau plictiseala să intervină vreodată. Acest lucru se datorează textului inedit ce permite actorilor să improvizeze de fiecare dată. La fel ca spectacolul “Buzunarul cu pâine”, “Insomniacii” oferă actorilor o mare libertate de improvizație, creație și distracție.

Fără structura bine definită a unui text dramatic clasic, “Insomniacii” vorbește despre banalitatea vieții și drama condiției umane. Liviu Cheloiu, George Constantinescu și Marin Grigore interpretează oameni care rătăcesc în absurd, agăţându-se de gânduri revelatoare, oricât de caraghioase, în speranţa ieşirii din anonimat.

După cum vom vedea, există mai multe tipuri de oameni nebuni. Liviu interpretează un nebun grandoman, arogant, atotștiutor. George este tipul de personaj naiv, dornic de socializare, în timp ce Marin este nebunul înclinat spre autodistrugere. Împreună, cei trei duc nebunia la cote extreme.

Protagoniștii visează la un destin celebru fără a poseda calitățile care să-i scoată din anonimat. Cu toate acestea, există câteva replici memorabile care oferă personajelor o alură de filosofi de stradă. “Fericirea e la îndemâna oricui, dar numai cei înțelepți știu să o culeagă” și Singurătatea este ecologică” sunt câteva replici demne de menționat.

La finalul spectacolului, George a citit mesajele primite de la spectatorii de teatru online:

  • “Bună seara de la Dej! Mulțumim pentru toate spectacolele minunate, PiciordePlay! Vă așteptăm cu multe alte spectacole și în 2023. Crăciun cu bucurii și An Nou fericit pentru toată echipa PiciordePlay și pentru toți spectatorii de pretutindeni!”
  • “Am râs cu lacrimi de multe ori. Un spectacol excelent! Felicitări și mulțumiri!”
  • “Vă mulțumim și vă așteptăm cu alte spectacole anul viitor! Salutări din New York!”
  • “Trebuie talent cu carul pentru a improviza la acest nivel!”
  • “Felicitări! Un spectacol grozav! Germania vă iubește!”
  • “Bravo! Atât pentru text cât și pentru improvizație. Felicitări! Ați schimbat vreodată personajele între voi?”

La această întrebare, cei trei actori au răspuns că s-au gândit de multe ori la acest lucru și la varianta de a trage la sorți personajul pe care urmează să-l interpreteze, fix înainte de spectacol. O adevărată provocare pe care Liviu Cheloiu, George Constantinescu și Marin Grigore au primit-o cu entuziasmul tipic al actorilor îndrăgostiți de meserie.

“Insomniacii” ne îndeamnă să răspundem la întrebarea: este nebunia un subiect tabu? Realitatea este că nebunii sunt pretutindeni, iar noi alegem dacă îi ignorăm sau le acordăm atenție. Unde le este locul? La spitalul de nebuni sau în societate, unde joacă rolul de bufoni predestinați să ne amuze? Ca de obicei, teatrul are misiunea de a pune întrebări, nu de a judeca și nici de a oferi răspunsuri.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

11