Skip to content
Menu
Menu

La doi pași de Mullingar – un loc prozaic aflat la doi pași de viață

De: John Patrick Shanley
Cu: Andi Vasluianu, Cerasela Iosifescu, Ion Haiduc, Victoria Cociaș
Regie: Cristi Juncu

Jucat LIVE pe 18 februarie 2023

“La doi pași de Mullingar” marchează primul spectacol transmis LIVE online în parteneriat cu Teatrul Nottara, fiind o veste excelentă pentru iubitorii de teatru românesc din întreaga lume. Sincronizarea cu Ziua Îndrăgostiților a fost ideală, pentru că această piesă de teatru vorbește onest despre iubire, familie, sentimente ascunse, capricii și alegeri.

Povestea se petrece în Irlanda zilelor noastre, într-un sat aflat la 15 kilometri de Mullingar. Este un loc prozaic, care se află chiar la doi pași de viață. Mai întâi îi cunoaștem pe Tony (Ion Haiduc) și Aoife (Victoria Cociaș), doi bătrâni care dețin două ferme vecine. Perspectiva mortalității îi determină pe aceștia să discute despre copiii lor, care vor moșteni proprietățile. Astfel, aflăm că Tony nu are încredere că fiul său, Anthony (Andi Vasluianu), ar fi capabil să preia ferma deținută de familie de peste 120 de ani.

Într-un decor inundat de stropii mari de ploaie, de frig și de boală, bătrânii conturează imaginea unei generații care nu știe să-și aprecieze și să-și susțină urmașii. “Generația voastră a terminat țara cu negativismul ăsta”, spune personajul lui Andi Vasluianu. Un personaj stingher, cu multe ticuri nervoase, timid, introvertit și complexat.

Atunci când Rosemary (Cerasela Iosifescu) intră în scenă, totul prinde culoare. Energia, pasiunea și fermitatea de care dă dovadă o poziționează în contrast cu Anthony. Cu toate acestea, Rosemary este îndrăgostită total și iremediabil de Anthony. El este ignorant în această privință și simte că nu merită să fie fericit. Prins între responsabilitățile familiale și dorința de libertate, Anthony se simte captiv în societate, iar singura lui evadare este natura.

Atmosfera întunecată, alături de ploaia rece necontenită subliniază tristețea și singurătatea personajelor. Blestemul și totodată binecuvântarea pământului moștenit schimbă total viețile protagoniștilor, care se atrag și se resping ca doi magneți. Povestea dintre Rosemary și Anthony este povestea despre eterna căutare a fericirii, care uneori se află chiar la doi pași de noi.

La finalul spectacolului “La doi pași de Mullingar”, actorii au stat de vorbă cu publicul online și din sala Teatrului Nottara. Această interacțiune – total nouă pentru actori – a dezvăluit potențialul unui scenariu inteligent. Astfel, fiecare spectator privește în profunzimea textului, astfel încât se raportează la propria experiență socială, culturală și intimă. Anumiți spectatori au creat o analogie între acest spectacol și motivul înstrăinării tinerei generații, ca urmare a avansului tehnologic.

Ne-am bucurat să primim o mulțime de mesaje de la spectatorii care au cumpărat bilete la teatru online:

  • “Impresionant spectacol pentru lecția de actorie măiastră. Emoție pură, trăire la cote înalte și pe care le-am trăit și noi, cei de acasă.”
  • “Interpretarea și textul au fost emoționante. Felicitări!”
  • “Irlandezii ne seamănă neașteptat de mult.”
  • “O bijuterie de spectacol! L-am văzut și ascultat cu sufletul! Mulțumim!”
  • “Vă felicit pentru un spectacol emoționant și vă îmbrățișez cu mult drag din Toronto. Cu toții ați strălucit pe scenă în această după-amiază, o interpretare de excepție. Mulțumesc pentru energia transmisă și aștept cu nerăbdare următorul spectacol.”
  • “Excelent! Nu îl cunoscusem pe domnul Vasluianu până acum. Minunată interpretare. O să îi caut spectacolele de aici încolo. Bravo!”
  • “Foarte bună interpretarea! A fost o încântare! Felicitări tuturor!”
  • “Mulțumim mult pentru acest spectacol! Minunată interpretare! Felicitări!”

Decorurile reprezintă un element cheie în spectacolul “La doi pași de Mullingar”, deoarece vremea este întotdeauna în concordanță cu starea de spirit a protagoniștilor. Mesajul piesei îndeamnă la toleranță, conturând ideea de frumusețe unică a fiecărui om.

Deși natura umană este universală, poate că nu am descoperit încă uneltele necesare pentru a comunica în mod eficient emoțiile. Însă actorii reușesc să transmită adevărurile universale, cu fiecare emoție nerostită, cu fiecare gest, tic nervos sau privire plină de subînțeles, pentru că teatrul transpune în artă problemele eterne ale umanității.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

9