Cu: Andrei Irimia și Marius Manole
Acompaniament: violonistul Răzvan Păun și violoncelistul Thibault Solorzano
LIVE online pe 5 aprilie 2025
“Lumini și umbre” ar putea fi descris ca un spectacol hibrid cu muzică și poezie, o experiență artistică unică. Muzica neoclasică se contopește cu poezia și arta vizuală, într-o călătorie emoționantă și plină de sensibilitate. Spectacolul de lumini, sincronizat cu muzica, completează atmosfera magică și imersivă, într-o simfonie pentru simțuri.
La Sala Radio, “Lumini și umbre” aduce pe scenă trei muzicieni desăvârșiți: pianistul Andrei Irimia, violonistul Răzvan Păun și violoncelistul Thibault Solorzano, însoțiți de actorul Marius Manole. La începutul concertului, Andrei Irimia ne face o scurtă prezentare a show-ului, pe care îl descrie drept “o expresie artistică a luminilor și umbrelor cu care toți ne confruntăm în viață”. Andrei redefinește peisajul muzicii neoclasice contemporane, îmbinând măiestria cu inovația electronică. Muzica sa vibrantă evocă natura și frumusețea, prin ciripituri de păsări și sunete astrale, care îndeamnă la visare.
În acest univers intangibil se aude vocea blândă a lui Marius Manole, care recită poezia “Fericirea” de Zaharia Stancu, într-o fuziune captivantă a muzicii cu poezia.
“Fericirea e o pasăre.
Dar nu o pasăre ca oricare alta
Ci o pasăre plăsmuită din pulbere de aur.
Pasărea aceasta
Vine de undeva, de departe,
Vine și ți se așază pe umăr,
Pe umărul stâng.
Deasupra inimii
Ți se așează pasărea fericirii.”
Printre versurile meșteșugite scrise de Zaharia Stancu, Ana Blandiana, Eugen Jebeleanu, Oana Avram și Nina Cassian, regăsim teme interesante care abordează viitorul incert, căutarea neîncetată a fericirii, moartea, transformarea, evadarea. În timp ce Marius recită cu patos, muzicienii îl acompaniază creând muzică de film, încărcată cu suspans, nostalgie, visare și speranță. Cei patru artiști deschid un întreg univers al simțurilor, o piesă de teatru în care descoperi că tu ești protagonistul, într-o avalanșă de amintiri și o confruntare cu trecutul, prezentul și viitorul.
Arcușul alunecând discret și elegant pe vioară, sunetele catifelate de violoncel, jocul spectaculos de lumini și umbre, tonurile grave și răscolitoare ale pianului – toate creează o doză fermecătoare de escapism, peste care se suprapun perfect textele poetice interpretate de Marius Manole. Dacă închizi ochii, e ușor să fii teleportat/ă într-o lume a introspecției și a frumuseții, în orice colț al lumii sau al inimii dorești.
Versurile ne vorbesc despre salvare, stagnare, dulce uitare, alinare, îndemnându-ne să ne deschidem inimile, să avem speranță și să credem în noi. Mai mult decât orice, poeziile recitate de Marius Manole sunt o invitație la autocunoaștere. Atât de multe întrebări își caută răspunsurile. “Din prăbușire se naște avântul”. Trebuie să ai curaj să te ridici, să speri, să visezi și, dacă ai noroc, poate chiar să zbori.
Ca o îmbrățișare nevăzută, “Lumini și umbre” este un dialog al simțurilor, muzică cinematică, intensă, întunecată pe alocuri, dar plină de speranță. Este o poveste a veacurilor, suspansul dinaintea furtunii, trecerea nemiloasă a timpului, neputința omului, suferința inevitabilă. Instrumentele muzicale transmit emoții complexe, de la frică, tragism, mister, suspans, până la consolare, dorință arzătoare, iubire, credință și speranță, atingând apogeul într-o unitate perfectă de armonii.
La finalul spectacolului, Marius Manole a mărturisit: “A fost foarte emoționant. Muzica lui Andrei Irimia nu are cum să te lase indiferent și pentru că e atât de puternică, mă face și pe mine să fiu altfel. Muzica te invita la adevăr și meditație. ‘Lumini si umbre’ un spectacol de care m-am îndrăgostit și pe care mi-e foarte drag să-l joc.”
La rândul său, Andrei Irimia a spus: “Concertul a fost o adevărată sărbătoare, un moment care a definit parcursul proiectului ‘Lights & Shadows’ și propria mea evoluție artistică. Muzica, poezia și dinamica dintre lumină și întuneric au creat o experiență unică. Vă mulțumim!”
Spectatorii PiciordePlay au fost încântați de această experiență inedită care transcende limitele dintre arte:
- “A fost sublim! Câte o poveste în fiecare melodie, poezie, vibrație.”
- “A fost mai mult decât un concert. A fost o experiență superbă și unică. Felicitări pentru că ați ales Sala Radio, un loc cu o acustică excelentă.”
- “Pasărea fericirii, cu aripi crescute înăuntru, își va găsi mereu glasul în vocea domnului Manole, iar noi vom fi acolo de fiecare dată!”
- “Vă mulțumesc cu reverență pentru un spectacol sublim, înălțător, care oferă emoție pură și conectare autentică la glasul sufletului. Felicitări!”
- “Ați fost senzaționali! Ați creat un spectacol în care ați răscolit simțurile. Mulțumesc pentru această experiență extraordinară!”
- “Acesta nu a fost un spectacol, a fost o minune de spectacol. O experiență frumoasă cu totul, cu atâta sens și infinită emoție.”
- “Lumini și umbre, sideral, meditativ, relaxant. Înaltă ținută artistică și calitativă. Talent.”
- “A fost foarte emoționant! O seară minunată, un spectacol superb! Foarte frumos reciți, Marius Manole!”
- “Felicitări realizatorilor! Un spectacol care nu se uită! Mulțumim frumos!”
- “Impresionant! Un spectacol plin de talent, emoție și dăruire!”
- “Spectacolul a fost fascinant pentru simțuri, a avut tot ce ți-ai putea imagina. Mulțumesc foarte mult pentru o seară minunată.”
- “Un concept deosebit! Felicitări! A fost ca o deconectare!”
- “Puternic! Unic! Plin de trăiri fabuloase!”
- “Un spectacol ce nu trebuie ratat!”
Poezia și muzica joacă un rol esențial în viața noastră, fiind surse inepuizabile de emoție, inspirație și conexiune. Poezia ne ajută să exprimăm gânduri și sentimente profunde, iar muzica are puterea de a ne aduce alinare în momentele dificile. Ambele forme de artă ne apropie de frumusețea lumii, ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și să ne conectăm cu ceilalți prin emoții comune.