Skip to content
Menu
Menu

“Muscă, paie și bătaie” – odă adusă teatrului de către tinerii actori de la UNATC

De: Lia Bugnar
Distribuție: Andrei Mărcuța, Mădălina Borș, Armand Crișan, Ruddy Nica, Alexandru Horghidan, Francesca Fulop, Diana Dănilă, Alexandru Tudor, Aurelian Culea, Andrei Ionescu, Ciprian Loghin, Ioana Tănasă, Ioana Brumar, Cătălina Nițu
Scenografie: Valentina Ivorciuc
O producție UNATC

Jucat LIVE pe 14 Martie 2022

Spectacolul “Muscă, paie și bătaie” a luat naștere dintr-o pură întâmplare fericită. Lia Bugnar, unul dintre cei mai cunoscuți dramaturgi și promotori ai teatrului independent din România, a fost invitată de conducerea catedrei de la UNATC să lucreze cu studenții de la actorie anul doi master. În numai 8 zile, Lia a scris un text care a pus în valoare talentul celor 14 tineri actori, iar repetițiile s-au transformat într-un veritabil spectacol ce poate fi descris drept o odă adusă teatrului românesc.

Suntem conștienți că studenții de la teatru au prins cele mai dificile vremuri în care să fii actor, deoarece restricțiile din pandemie le-au limitat drastic oportunitățile profesionale. Din fericire, există oameni cu suflet mare care fac tot posibilul pentru a susține tânăra generație de actori, iar Lia Bugnar se numără printre aceștia.

Lia spune că “Muscă, paie și bătaie” este “cel mai frumos spectacol al meu, cel mai gingaș, cel mai simpatic, cel mai imprevizibil, cel mai comic, cel mai trist și cel mai adevărat. Ingredientele piesei nu-s altele decât pun de obicei: niște iubire, ceva minciună, niscaiva adevăr, un vârf de cuțit de umor, câteva lacrimi, o mână de cântece, totul presărat pe un aluat de actorie bună.”

“Muscă, paie și bătaie” este un spectacol despre actori, care emoționează profund pentru că arată visele de început de drum și vulnerabilitatea actorilor. Este un spectacol despre oricine a vrut și a încercat vreodată să facă o meserie vocațională, fiind perfect conștient de riscurile pe care și le asumă.

Lia știe să pună în valoare talentul fiecărui actor în parte. Deși distribuția este formată din 14 studenți masteranzi, nu există roluri principale sau secundare. Fiecare actor are propriul moment de strălucire pe scenă, în care își poate etala liber calitățile. Este fascinant de urmărit pasiunea nestăvilită pentru teatru pe care o emană acești tineri și sentimentul că nimic nu poate sta în calea visurilor lor. Voința, talentul și entuziasmul actorilor la început de drum reprezintă însăși esența teatrului în cea mai pură formă.

Cei 14 actori interpretează rolurile unor studenți care abia așteaptă să fie distribuiți în piesa “Romeo și Julieta”, sub îndrumarea marelui regizor Silviu Purcărete. Avem parte de intrigi amoroase, conflicte pe tema “care-i cel mai talentat dintre noi” și alte drame adolescentine de-a dreptul savuroase. Este vârsta la care orice problemă minoră poate deveni o adevărată catastrofă existențială, iar tinerii actori redau aceste situații într-un mod pe cât de veridic, pe atât de amuzant.

Am realizat cât de important este să susținem împreună tânăra generație de actori, iar Lia a reușit să mobilizeze câteva nume mari din industria teatrului pentru a promova online acest spectacol minunat. Anghel Damian și Marius Manole au urmărit piesa și au fost impresionați de cei 14 studenți de la UNATC.

Anghel Damian: “«Muscă, paie și bătaie» este un spectacol despre iubire, idealuri, vise și dezamăgiri. Am râs, am plâns și am plecat acasă cu speranță în viitor, în profesie și în oameni.”

Marius Manole: “«Muscă, paie și bătaie» se cheamă spectacolul care m-a făcut să plâng și să râd, să-mi pun întrebări și să fiu mândru că sunt actor, poate cea mai frumoasă meserie din lume. I-am iubit rând pe rând pe fiecare actor în parte, i-am iubit pe toți la un loc. E o minune că au apucat să joace pe o scenă profesionistă, că au apucat să joace cu public în sală. E o minune că există acest teatru Metropolis, care le-a permis să li se întâmple asta. Teatrul e viu, teatrul e bun, teatrul e în toate felurile de frumos. Mulțumesc, Lia Bugnar, pentru munca ta și pentru cum ai avut grijă de ei. Îmi cer scuze, dragi colegi tineri, că uneori mai uit cât de norocos am fost că pot călca în fiecare seară pe scenă și pot spune o poveste. Sper să aveți cu toții șansa mea.”

Spectatorii PiciordePlay care au cumpărat bilete la teatru online au fost la fel de impresionați de “Muscă, paie și bătaie”. Iată câteva dintre mesajele pe care le-am primit pe pagina noastră de Facebook:

  • “Recunosc că am luat bilet la spectacol în principal pentru a-i susține pe viitorii absolvenți de teatru. Am dat play cu așteptări rezonabile: sunt încă studenți, însă e o piesă scrisă și regizată de Lia Bugnar. Mă așteptam la ceva „călduț”. Dar a fost oau, mult peste așteptări! Și funny și deep și dinamic și muzical, dintr-una în alta, totul într-un stil foarte fresh. Așa că vreau să vă mulțumesc tuturor, de la organizatori la actori, regizor la echipa tehnică. Într-adevăr, teatrul sunteti voi!”
  • “Vai, cât de mult mi-a plăcut! Emoționant, amuzant, jucat cu pasiune! Mulțumim! Mult succes tuturor!”
  • “Un spectacol absolut superb! Felicitări, copii, ați fost naturali și ați transmis multă, multă emoție.”
  • “Wow! Wow! Wow! Extraordinar spectacol. Felicitări Liei și baftă tinerei generații. Calde salutări din Los Angeles.”
  • “Felicitări! Mă declar knock-out în cel mai frumos sens! Bravo!”
  • “Am plâns încă din primele minute, când erați în culise. Am simțit niște emoții puternice, iar pe tot parcursul spectacolului, am trecut prin toate stările. Sunt încântată că am decis sa investesc în acest spectacol, despre care nu pot spune decât că a fost absolut GENIAL. Am aplaudat fiecare moment, singură în casă, fără ca voi să mă auziți, dar am pus suflet în toate aplauzele dedicate vouă! Felicitări, copii, pentru prestația impecabilă și pentru alegerea celei mai frumoase meserii din lume! Mult succes in continuare!”
  • “Ați fost fabuloși. Zburați, Lia v-a dat aripi!”
  • “Viitorul teatrului românesc arată foarte bine. Vă salută Danemarca.”
  • “Am văzut piesa de patru ori la rând (beneficiul acestui mod de vizionare) și tot de atâtea ori am plâns cu lacrimi amare la final! Ce scenariu! Cât de natural au interpretat rolurile! Plâng și acum când vă scriu, nu știu exact de ce. De la tragediile prin care trec copiii noștri, de la frumusețea acestui spectacol, de cât de frumoși și entuziaști sunt acești tineri! Mulțumesc pentru emoția dăruită! Vă felicit pe toți, sunteți extraordinari și, deși e greu pentru artiști în ziua de azi, sper să găsiți posibilitatea să vă afirmați! Aș vrea să trăiesc suficient încât, peste un număr de ani să vă văd în roluri importante și eu să fiu mândră că vă știu de pe când erați mici, dar talentați!”

Ne bucurăm că am reușit să aducem spectacolul “Muscă, paie și bătaie” în casele voastre și vă mulțumim pentru susținerea și încrederea acordată celor 14 tineri actori. Cu siguranță am reușit să le oferim un început de drum pavat cu speranța și credința că visele se pot îndeplini, atâta timp cât iubești din tot sufletul meseria pe care ai ales să o practici toată viața.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

5