Skip to content
Menu
Menu

“O relație deschisă” sau provocările unei căsnicii moderne

De: Dario Fo și Franca Rame
Distribuție: Andreea Bibiri și Lucian Pavel
Regie: Ana-Ioana Macaria
Scenografie: Adrian Pitica

Jucat LIVE pe 10 Aprilie 2022

Spectacolul “O relație deschisă” a marcat o nouă colaborare cu Teatrul de Artă București, o instituție de teatru independent care a luat naștere în 2012 din inițiativa actorului George Constantinescu. Acesta ne-a condus din foaier în sala de spectacole, iar apoi în culise, unde am avut ocazia să-i urmărim pe Andreea Bibiri și pe Lucian Pavel pregătindu-se să intre pe scenă.

În 2019, “O relație deschisă” a câștigat trei premii importante: Premiul pentru Cea mai bună actriță (Andreea Bibiri) la Festivalul Internațional de Teatru Oradea, Premiul pentru Cea mai bună regie (Ana-Ioana Macaria) și Premiul special al juriului pentru Andreea Bibiri în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa. Așadar, ne-am bucurat că putem transmite această piesă de teatru live online pe platforma noastră, astfel încât românii de pretutindeni să aibă acces la un spectacol de calitate.

“O relație deschisă” este o comedie inedită despre provocările unei căsnicii moderne. Soțul, interpretat de Lucian Pavel, îi cere soției să accepte relațiile sale extraconjugale și să rămână cei mai buni prieteni căsătoriți. Deși inițial îi este foarte greu să tolereze această situație, Antonia (Andreea Bibiri) reușește să se elibereze emoțional din căsnicie și se îndrăgostește de alt bărbat. Acesta se dovedește a fi chiar bărbatul perfect pentru ea. Brusc, rolurile se inversează, iar soțul nu mai este capabil să accepte relația deschisă pe care o visase.

Astfel, soțul realizează că a deschis cutia Pandorei și se revoltă. Karma acționează pe căi misterioase, iar el începe să înțeleagă suferința pe care i-a provocat-o soției. Realizând brusc că monogamia nu este chiar atât de rea pe cât pare, soțul este dispus acum să facă orice pentru a-și recâștiga partenera.

Oricât de pueril poate părea, natura umană ne îndeamnă să ne dorim întotdeauna ce nu putem avea. Este destul de dificil să practicăm recunoștința și să ne bucurăm de viață exact așa cum este, cu bune și cu rele. Cam acesta ar fi mesajul piesei de teatru “O relație deschisă”, iar un simplu reminder despre importanța practicării recunoștinței poate face minuni.

În timpul piesei, Andreea Bibiri a avut câteva momente de improvizație foarte inspirate. A făcut o glumă bună pe seama camerei video de pe scenă și a menționat publicul online care urmărea de acasă întreaga dispută dintre soți. Dinamica dintre Lucian Pavel și Andreea Bibiri este naturală și reflectă emoțiile, melodrama și neînțelegerile ce caracterizează o căsnicie cu probleme.

La finalul spectacolului, protagoniștii au stat de vorbă cu George Constantinescu despre ce înseamnă “O relație deschisă” și dacă au avut ocazia să practice acest gen de relație în viața reală. Andreea și Lucian au răspuns mesajelor primite de la spectatorii noștri online, care ne-au scris:

  • “Al treilea într-o astfel de ecuație transformă totul în aglomerație.”
  • “Mi-a plăcut foarte mult spectacolul online, actorii au jucat foarte bine, replicile au fost spumoase, piesa a fost interesantă. E printre piesele mele preferate din cele pe care le-am văzut până acum pe PiciordePlay.”
  • “Felicitări! Mulțumim pentru spectacol!”
  • “Respect și admirație!”
  • “O lecție vitală pentru toți! Felicitări!”
  • “A fost comedie sau tragedie? Super spectacol, mulțumim PiciordePlay!”

Textul piesei este semnat de Dario Fo, care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1997, fiind considerat „cel mai interpretat dramaturg contemporan din teatrul mondial”.

“O relație deschisă” este o dramă provocatoare, discutată deschis cu publicul (chiar și cu cel online) într-o manieră plină de umor, condimentată cu autoironia ce ne permite să dezvăluim cele mai ascunse secrete ale unei căsnicii.

Poti vedea momentul de la finalul spectacolului pe pagina de Facebook.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

12