Skip to content
Menu
Menu

O seară cu NOI 4 – eveniment caritabil pentru o iubitoare de teatru cu suflet mare

Spectacolul Noi 4 s-a jucat în sufrageria lui Marius Manole
Distribuție: Lia Bugnar, Maria Obretin, Oana Tudor, Marius Manole
Scenariu și regie: Lia Bugnar

Jucat LIVE pe 27 decembrie 2021

În cea de-a doua zi de Crăciun am hotărât să facem o faptă bună pentru Adriana Gioadă, o mare iubitoare de teatru independent. Adriana se confruntă cu o formă rară și agresivă de cancer, iar gașca noastră de actori s-a mobilizat imediat cum a aflat nefericita veste. Astfel, Lia Bugnar, Maria Obretin, Oana Tudor și Marius Manole au organizat un eveniment caritabil destinat strângerii de fonduri pentru intervențiile chirurgicale ce îi vor salva viața Adrianei.

Cei 4 actori generoși au decis să joace spectacolul de comedie “Noi 4” chiar în sufrageria lui Marius Manole, pentru a evita costurile închirierii unei săli de teatru. Spectatorii online au fost încurajați să doneze o sumă la alegere, iar toți banii adunați din vânzarea de bilete au fost donați Adrianei.

Lia o cunoaște pe Adriana de ani de zile. Într-un timp relativ scurt, ea a reușit să mobilizeze actorii, echipa de filmare și de montaj live, astfel încât să creăm acest eveniment caritabil pe care să-l transmitem pe PiciordePlay chiar în perioada magică a Crăciunului, când cel mai frumos cadou este o faptă bună pentru un om ce are nevoie de ajutorul nostru.

În sufrageria lui Marius Manole am regăsit o atmosferă intimă și ne-am simțit parte dintr-o mare familie. Doamna Rodica Mandache a venit alături de o prietenă, ambele în calitate de spectatoare, pentru a susține acest demers: “Mi se pare un eveniment minunat, care nu seamănă cu nimic. Am emoții. Nu am mai văzut niciodată teatru în sufragerie, este o premieră.”, a povestit doamna Mandache. Întrebată de Lia în ce locuri inedite a jucat de-a lungul carierei sale, Rodica Mandache a răspuns: “Am jucat cu plăcere în orice spațiu. Cred că este un fel de test, pentru că în ultima vreme a scăzut dorința oamenilor de a merge la teatru. Depinde mult de actori. Dacă noi actorii facem un pas în plus, fac și spectatorii un pas în plus. Sunt într-o mare admirație a generozității lui Marius Manole și a dorinței sale de a face oamenii fericiți.”

Doamna Mandache are mare dreptate. Deși am avut la dispoziție doar 3 zile pentru a promova acest eveniment caritabil marca PiciordePlay, spectatorii online ne-au fost alături, ca de obicei. Peste 600 de bilete s-au transformat în donații ce vor acoperi o parte din costurile intervențiilor medicale pentru Adriana.

În timp ce ne-a prezentat-o pe Sena, cățelușa pe care a adoptat-o de la adăpost, Marius Manole le-a mulțumit oamenilor care au cumpărat bilet la teatru live online din sufragerie: “Un astfel de gest inspiră alți oameni să facă fapte bune. Ne-am dori să continuăm seria de evenimente caritabile pe PiciordePlay.”

Maria Obretin a mărturisit că are mari emoții legate de acest spectacol pe care nu l-a mai jucat de multă vreme, în timp ce Oana Tudor a povestit amuzată cum se închide în bucătărie ca să repete și nu lasă pe nimeni să intre.

“Noi 4” este o comedie savuroasă despre 3 femei care se luptă pentru afecțiunea aceluiași bărbat. Maria joacă rolul de femeie puternică, pasională, plină de mister, dar “înșelată pe toate drumurile”. În timpul unei conversații cu cea mai bună prietenă (doar în teorie), asistăm la o serie de minciuni pe care adesea ni le spunem din complezență, dintr-o datorie socială de a păstra aparențele.

Spectacolul prezintă structura dramaturgiei contemporane într-un mod comic, ironic pe alocuri, dar extrem de bine punctat și explicat pe înțelesul tuturor. Personajele din piesă vorbesc în mod direct spectatorului, ceea ce creează o familiaritate aparte, sporind efectul comic. “Nu ne scriem noi rolurile, ni le scrie altcineva. Noi facem ce ne este scris”, spune Maria la un moment dat.

Deși avem ocazia să devenim martorii procesului creativ al dramaturgului modern și să înțelegem subtilitățile teatrului, piesa “Noi 4” aduce în discuție tema eternă a iubirii. Concluzia este că oamenii nu pot trăi fără iubire. Vom iubi mai mult sau mai puțin după fiecare despărțire, dar suntem dependenți de iubire. Făcând o paralelă cu teatrul, este la fel de important să conștientizăm când se încheie rolul nostru într-o relație amoroasă.

Am putea spune că principalele teme ale piesei “Noi 4”, respectiv teatrul și iubirea, s-au potrivit cu scopul nobil promovat de acest eveniment caritabil. Adriana este o mare iubitoare de teatru și a susținut întotdeauna artiștii independenți. Acum a venit rândul nostru să facem o faptă bună și să ajutăm o spectatoare fidelă, să-i transmitem că suntem alături de ea și să-i răspundem pe măsura inimii ei mari.

Iată ce spune Lia Bugnar despre Adriana: “Spectatorul de teatru independent e aparte. El nu ține cont neapărat de confortul locului, de felul în care arată decorul (de cele mai multe ori inexistent), de faima numelor de pe afiș. Spectatorul de teatru independent iubește pur și simplu teatrul și ar veni oriunde acesta se întâmplă. Spectatorul de teatru independent ne știe de când nimeni nu ne știa și continuă să fie primul care află despre tineri actori talentați la început de drum. Îi sprijină, le scrie mesaje în care îi încurajează, îi ajută la promovarea spectacolelor. Pentru noi, spectatorul absolut este Adriana Gioadă. O femeie care trăiește în București și pe care noi am văzut-o atât de des în diferitele spații de teatru independent, încât s-a iscat între noi gluma că Adriana poate să înlocuiască pe oricare dintre noi în orice rol, pentru că probabil știe pe de rost fiecare cuvințel. Adriana nu vine singură la teatru, vine cu un aparat de fotografiat atârnat de gât și nimeni nu ne-a făcut mai multe fotografii ca ea fără să ne ceară vreodată ceva în schimb. Nici măcar un bilet gratis. Ani de zile ne-am promovat spectacolele cu fotografii făcute de ea în timp ce noi jucam, discretă, cu grijă să nu ne deranjeze, cerându-ne întotdeauna voie, de parcă noi îi făceam ei o favoare, nu ea nouă.”

Am fost plăcut impresionați de numărul mare de persoane care au donat bani pentru acest eveniment caritabil transmis live online. Spectacolul a rămas pe platforma PiciordePlay mai mult de 2 săptămâni, timp în care oamenii generoși au donat în continuare bani prin achiziționarea unui bilet la teatru online. La final s-au strâns peste 10.000 de euro, sumă care o va ajuta pe Adriana să plătească intervențiile chirurgicale ce îi vor salva viața.

La fel de impresionați am fost de mesajele pe care ni le-ați transmis pe pagina noastră de Facebook:

  • “Un spectacol extraordinar, premieră unică în sufrageria lui Marius! A fost şi este un spectacol realizat în condiţii tehnice foarte bune (s-a văzut şi auzit excelent tocmai în Canada)! Felicitări tuturor, sănătate şi reuşită Adrianei!”
  • “Excelentă piesă, iar rolurile parcă sunt scrise pentru acești actori!”
  • “Mi-a plăcut teribil spectacolul din sufragerie. Intim, cald, în condiții tehnice EXCEPȚIONALE, până și cățelul a făcut piesa mai caldă. Felicitările mele!”
  • “Mi-a plăcut intimitatea sufrageriei, jocul actorilor, comunicarea cu publicul online, tot! Ați făcut din nou o treabă foarte bună, PiciordePlay și actorii împreună! Vă doresc un An Nou Plin de Live-uri de calitate!”
  • “Un spectacol superb. Personal mi-a plăcut mai mult în sufragerie față de scenă. A fost mai intim, mai de suflet. Felicitări acestei inițiative, cât despre actorii prezenți: no comment. Love you.”
  • “Am petrecut o seară minunată alături de dumneavoastră! Sănătate multă doamnei Adriana!”

La finalul reprezentației, Marius a citit mesajele de la spectatori, iar doamna Rodica Mandache a concluzionat: “Teatrul poate să se desfășoare în orice loc, cu atât mai bine în casa lui Marius.”

Ca să încheiem într-o notă optimistă, toți actorii, invitații și echipa tehnică PiciordePlay au ciocnit un pahar de șampanie în cinstea Adrianei și i-au cântat “La mulți ani”. Urările noastre pentru un An Nou plin de realizări, bucurii și mai ales sănătate se îndreaptă și către voi, spectatorii noștri online care ne-ați uimit cu generozitatea și mărinimia de care ați dat dovadă. Vă mulțumim!

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

13