Skip to content
Menu
Menu

Praf de stele: dansul etern al morții și renașterii

De: Norm Foster
Cu: Alexandru Jitea, Luminiţa Erga, Diana Roman, Ada Navrot
Traducerea: Claudia Motea, Adaptarea: Irina Velcescu
Regia și ilustrația muzicală: Lucian Sabados

Jucat LIVE pe 15 iulie 2023

Praf de stele” este o comedie romantică atipică, originală, profundă. De la râs la suspin, de la speranță la deziluzie, acest spectacol are un soi de magie care ne poartă agale prin caruselul emoțiilor.

În direct de la Teatrul Nottara, Isabela Neamțu conduce spectatorii online în sala unde urmează să-și facă apariția Alexandru Jitea, Luminiţa Erga, Diana Roman și Ada Navrot. Reprezentația este sold-out și totodată ultima din stagiunea 2023. “Praf de stele” se joacă la Nottara încă din 2018 cu același succes la public și același entuziasm din partea actorilor.

Protagonistul acestei povești este John (Alexandru Jitea), un scriitor divorțat și blazat. Este prototipul intelectualului dezabuzat al vremurilor noastre: ager, ironic și autoironic, pierdut în hățișul propriilor fantasme. Recunoaște că suferă de teama de a fi respins, devenind “un bărbat fără probleme și fără o țintă în viață.”

Transformarea lui John începe odată cu apariția lui Fay (Luminița Erga), noua lui vecină de care devine brusc interesat. Fay este o prostituată care te cucerește cu farmecul, generozitatea și personalitatea sa. În mod bizar, John simte nevoia de a o proteja pe Fay. Pe măsură ce află mai multe detalii despre viața ei, bărbatul o îndrumă să renunțe la această meserie și să se îndrăgostească, pentru că “nu trebuie să-ți lași inima să ruginească”. Relația de prietenie sinceră dintre John și Faith este ceva cu totul nou pentru amândoi, o conexiune reconfortantă ce ascunde speranța unui viitor mai bun.

După ce Fay se mută, noua vecină a lui John este Angel (Diana Roman), o fată de la țară care visează să devină actriță de musical. Fascinat de naivitatea ei, de energia, dar mai ales de puterea de a o lua de la capăt, John devine o figură paternă pentru această tânără ingenuă. O susține atunci când își pierde încrederea în sine, o ajută să-și învețe replicile și îi împărtășește frânturi din înțelepciunea vârstei.

Vecinele trec, și John rămâne. Cea de-a treia vecină este Gwen (Ada Navrot), o femeie aflată în plină criză familială, după o despărțire intempestivă. Este vulnerabilă și se teme de singurătate. Treptat, cu ajutorul lui John, Gwen începe să-și redescopere forța interioară, să aprecieze independența și să se manifeste așa cum simte.

Prin urmare, “Praf de stele” nu are rețeta clasică de comedie romantică, ci ne uimește cu trei povești de viață autentice, în care relația de prietenie sinceră este mai presus de implicarea amoroasă. Asistăm la “trei felii de viață”, așa cum spune regizorul Lucian Sabados, care orchestrează acest minunat spectacol cu grija detaliului uman, explorând esența relațiilor interumane.

Spectatorii din sala Teatrului Nottara i-au aplaudat îndelung pe actori, iar spectatorii noștri de teatru online ne-au trimis mesaje de apreciere pe chatul PiciordePlay și pe pagina noastră de Facebook:

  • “Felicitări! Un spectacol minunat, cu o tematică actuală. Excelentă ideea înființării acestei platforme! Mulțumim și felicitări! V-am urmărit din Ploiești.”
  • “A fost un spectacol minunat, la fel ca și celelalte pe care le-am văzut. V-am urmărit live din Canada. Interesant cum problema relațiilor eșuate face subiectul atâtor spectacole absolut savuroase…”
  • “Felicitări! Mi-a plăcut mult spectacolul. Mulțumesc mult.”
  • “Și în Franța v-am urmărit, felicitări pentru prestație, în special John, care a făcut față cu succes vecinelor.”
  • “Bravo tuturor! Un spectacol foarte bun și vesel.”
  • “Văzut, plăcut. Foarte frumos spectacol. Mulțumesc. Vacanță plăcută! Va aștept la toamnă.”
  • “Un spectacol frumos, o comedie spumoasă, un subiect actual. Mulțumim frumos! Vacanță plăcută actorilor, regizorilor, tuturor celor care muncesc în teatru!”
  • “Diana Roman a fost grozavă. Vă iubim, vă salutăm din Danemarca.”
  • “Am râs și am suspinat în același timp. O poveste superbă oferită cu generozitate de actori grozavi.”
  • “Cele mai bune spectacole sunt la Teatrul Nottara. De Alexandru Jitea și Luminița Erga m-am îndrăgostit în «A douăsprezecea noapte», iar Diana Roman este absolut genială în toate rolurile. O nouă descoperire pentru mine este Ada Navrot.”

La finalul spectacolului, actorii au stat de vorbă cu publicul din sală și de acasă, au răspuns la întrebări și la provocări. Astfel am avut ocazia să aflăm, de la Luminița Erga, ce sacrificii presupune meseria de actor, care sunt implicațiile fizice, emoționale și mentale, dar mai ales magia relației actor-spectator.

Praf de stele” surprinde momente cheie din viața de zi cu zi, când suntem triști, dezamăgiți, vulnerabili. Însă odată ce primim validare, susținere și suntem motivați să ne ridicăm, viața devine din nou frumoasă, amuzantă, plină de aventuri. Un dans etern al morții și al renașterii, din praf de stele în ființe umane și apoi din nou… praf de stele.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

13