Skip to content
Menu
Menu

Romeo și Julieta: lupta orgoliilor și suferința inocenților

De William Shakespeare
Regia: Liliana Pană
Decor: Francesca Cioancă, Costume: Silvia Șerban, Light design: Bogdan Gheorghiu, Muzică originală: Sebastian Androne-Nakanishi, Coregrafie: Raluca Zetu

Cu: Marian Olteanu, Alina Rotaru, Alexandru Voicu, Cezar Grumăzescu, Rareș Florin Stoica, Gabi Costin, Ruxandra Enescu, Liliana Pană, Andrei Seușan, Andrei Brădean, Radu Mihail, Amalia Năstase, Roxana Popescu, Victor Rebengiuc (voce), Ioana Mitrofan (flaut)

Jucat LIVE online pe 14 iunie 2024

Fără nicio îndoială, “Romeo și Julieta” este cea mai cunoscută poveste de dragoste din toate timpurile. Tragismul vieții ni se desfășoară în fața ochilor, pe scenă, în interpretarea unor tineri actori care ne amintesc de romantismul vremurilor demult apuse, de bătălia orgoliilor veșnic prezentă și de suferința celor nevinovați, adesea victime colaterale.

Dincolo de substratul universal al scrierii, piesa lui Shakespeare rămâne o poveste tragică despre iubire, vinovăție, dar și despre ura ce dezbină familiile celor doi îndrăgostiți. La inițiativa și sub îndrumarea actriței Liliana Pană, spectacolul “Romeo și Julieta” conține toate elementele unui spectacol modern, cu muzică și coregrafie originale, jucat cu pasiune și vervă de trupa tânără a Teatrului Mic. În rolurile principale îi vom regăsi pe Marian Olteanu și pe Alina Rotaru, care reușesc să pună în valoare tinerețea cu toate excesele ei, adăugând, pe lângă tragedie, o doză potrivită de umor.

Spectacolul păstrează textul original al lui Shakespeare, iar astfel publicul este transportat cu lejeritate în atmosfera secolului al XVI-lea. Muzica de flaut ce acompaniază jocul actorilor, coregrafia originală, decorurile și costumele fabuloase contribuie decisiv la crearea acestui peisaj renascentist.

Alina Rotaru oferă credibilitate Julietei, surprinsă la granița dintre adolescentă și femeie. Entuziasmul de copil, inocența și intensitatea primei iubiri sunt redate cu precizie de către Alina, care impresionează prin vitalitate și candoare. Partenerul de scenă Marian Olteanu este la fel de bine ales în rolul chipeșului romantic Romeo. Printre dulci declarații de amor și jurăminte pe viață și pe moarte, cei doi îndrăgostiți se confruntă cu rivalitatea familiilor din care provin, Capulet și Montague.

Dincolo de soarta tinerilor care luptă împotriva prejudecăților sociale, a orgoliilor și a destinului, “Romeo și Julieta” abordează teme încă actuale: relația părinți-copii, conflictele moștenite și incapabilitatea de a ierta. Pentru public, este evident de ce povestea nu beneficiază de happy-end. La fel de evident este mesajul piesei: nevinovații vor avea întotdeauna de suferit în urma acestor lupte de orgolii, fie că vorbim de contextul social, familial sau de cuplu.

La finalul transmisiunii live online de la Teatrul Mic, actrița Liliana Pană ne-a povestit că și-a dorit să păstreze textul original, aducând o parte din energia lumii de azi. Fiind inspirată de vitalitatea tinerilor actori Marian Olteanu și Alina Rotaru – pe care i-a văzut ideali în aceste roluri – Liliana a reușit să transforme un workshop într-un veritabil spectacol cu decoruri și costume fastuoase, muzică live și personaje memorabile.

Spectatorii PiciordePlay care au urmărit piesa de teatru live online ne-au scris mesaje pe chatul Sfatului satului și pe pagina noastră de Facebook:

  • “Alina Rotaru, minunată în fiecare rol, mai ales în cel al Julietei.”
  • “Profund impresionată de intensitatea și sensibilitatea actorilor. O seară de neuitat, plină de emoție și frumusețe!”
  • “Superb. Și punerea în scenă, decorurile, costumele, ilustrația muzicală… iar actorii au fost niște supraoameni.”
  • “Vă mulțumesc din suflet pentru această experiență. Vă scriu tocmai din Finlanda și sunt încântat de talentul actorilor din distribuție. Prima experiență de acest fel în mediul online și cu siguranță voi participa și în viitor. Calitatea transmisiunii a fost perfectă, vă mulțumesc.”
  • “Extraordinar acest Mercutio al lui Alexandru Voicu!”
  • “Această poveste tragică și din păcate actuală ne-a răvășit sufletele prin talentul actorilor care au reușit să ne transmită tot tragismul acestei iubiri nemuritoare. Plecăciune și respect!”
  • “Alina Rotaru este absolut magistrală în rolul Julietei.”
  • “Actori nemaipomeniți; un spectacol care trebuie văzut.”

Spectacolul “Romeo și Julieta” ne-a emoționat și ne-a făcut să aruncăm o privire mai atentă asupra problemelor din societate, familie sau cuplu. Piesa lui Shakespeare va rămâne veșnic actuală, prin însăși natura umană imprevizibilă, dramele inerente ale primei iubiri și lupta de orgolii.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

2