De: Rodica Mandache
Cu: Marius Manole, Medeea Marinescu, Lia Bugnar, Alex Nagy, Rodica Mandache, Anghel Damian și Alexandru Nedelcu
Eveniment special cu ocazia Sărbătorilor Pascale transmis LIVE online pe 20 Aprilie 2022
De Crăciun, ai avut ocazia să vezi pe PiciordePlay un grup de prieteni actori care se strâng în sufrageria lui Marius Manole, își pun inimile pe tavă și tot talentul la bătaie, iar cu ajutorul spectatorilor online creează un miracol. De Paște, aceiași prieteni cu același talent nemărginit, însă de data aceasta sub bagheta doamnei Rodica Mandache, au creat un nou eveniment memorabil numit simplu “Să nu moară obiceiul”. Un recital între prieteni, un colaj teatral de poeme, proză și dramaturgie, momente unice care ne-au introdus în atmosfera sacră a Sărbătorii Pascale.
De această dată, invitații speciali din sufrageria lui Marius Manole au fost Medeea Marinescu, Lia Bugnar, Alex Nagy, Rodica Mandache, Anghel Damian și Alexandru Nedelcu. Aceștia au discutat despre valoarea sacrului în viața cotidiană, despre Iisus și ce înseamnă Dumnezeu pentru fiecare. Medeea a cântat la pian, Alex Nagy ne-a încântat cu vocea lui minunată de tenor, iar doamna Rodica, Lia și Marius ne-au citit câteva poezii impresionante.
Fiecare actor a povestit ce obiceiuri de Paște avea în copilărie. Un amalgam de emoții și de amintiri puternice a însoțit fiecare poveste. Am aflat cu această ocazie că Anghel Damian a cântat în corul bisericii, Medeea susținea concerte la pian alături de surorile sale gemene, iar doamna Rodica urma cu strictețe toate rânduielile bisericești. Astfel, spectatorii PiciordePlay au avut ocazia să intre în spațiul intim al actorilor preferați și să-i cunoască mai bine, aflând detalii fascinante din copilăria acestora, precum și evenimentele importante ce le-au îndrumat pașii spre magia actoriei.
Evenimentul a luat naștere la inițiativa doamnei Rodica Mandache. Fiind întrebată de Marius Manole de ce este important “să nu moară obiceiul”, doamna Rodica a răspuns că Sărbătoarea Paștelui ne conectează cu divinitatea, ne primenește sufletele și ne îndeamnă să fim mai buni. Acest eveniment sacru înseamnă un nou început în care toate păcatele ne sunt iertate, iar noi la rândul nostru suntem îndemnați să iertăm.
Medeea Marinescu a mărturisit că muzica bisericească a lui Bach atinge perfecțiunea și o apropie de Dumnezeu. Momentul muzical susținut de Medeea și de Alex Nagy a fost înălțător, plin de tensiune emoțională și viguroasă expresivitate.
Discutând despre cine a fost Iisus, toți actorii și-au exprimat liber opinia, conform principiilor ce le-au ghidat existența. Pentru Anghel Damian, Iisus reprezintă energia care ne înconjoară, în timp ce Lia Bugnar crede că arta este o expresie a divinității. Alexandru Nedelcu ne-a povestit despre perioada în care a renunțat la teatru pentru a deveni tâmplar, asemenea lui Iosif. Poveștile lor ne-au făcut să-L privim pe Iisus din diverse perspective – om, Dumnezeu, speranță, viață, înviere – astfel încât să descoperim credința divină manifestată atât de diferit, dar la fel de puternic de către fiecare suflet.
Marius Manole a citit cu drag toate mesajele pe care ni le-ați trimis și care ne-au bucurat nespus:
- “Bună seara din însorita mea sufragerie! Sunt cu voi mereu. Vă iubesc!”
- “Am ajuns la spectacolul cu numărul 11 pe PiciordePlay. Mulțumesc din suflet!”
- “Foarte talentat Alexandru, de Medeea ce să mai zicem, e un talent înnăscut. A fost o încântare să-i auzim.”
- “Splendid momentul doamnei Rodica Mandache! Unice povești!”
- “E o seară minunată alături de voi! După multe zile agitate, pline de stres, acum chiar simt că bate Sărbătoarea Sfânta la ușă! Mulțumesc!
- Vă îmbrățișez cu drag din Oslo și va mulțumesc mult pentru această întâlnire unică!”
- “Superbe poeziile Rozanei ! “Să nu moară obiceiul!” zic si eu, mulțumim pentru inițiativă.”
- “Lia, ce frumos ai descris Dumnezeirea! Și eu am acelasi sentiment in aceasta seară înălțătoare! Va mulțumesc.”
- “Ce seară minunată….. muzică, poezie, povești…. sunteți o poveste cu toții! Mulțumim! Vă îmbrățișez cu dragoste de aici din Germania și vă doresc un Paște fericit!”
- “Și Danemarca vă salută și vă iubește din toata inima.”
- “Doamna Rodica Mandache ne amintește valoarea sacrului și a unei sensibilități speciale, iar companionii, la diferite vârste și gusturi ale valorii întregesc aceasta seara specială. Mulțumim!”
- “M-ați liniștit! Muzica, vorbele și chipurile voastre de îngeri mi l-au readus pe Iisus în suflet. Vă mulțumesc!”
- “Sunteți minunați! Mulțumim pentru această lecție de cultură! Să aveți parte de mult bine! Vă îmbrățișez! Sărbători cu liniște și pace!”
- “Obiceiul nu moare oricât de departe am fi de casa! Vă mulțumesc din LA și vă doresc să primiți Lumina, așa după cum o percepeți fiecare.”
- “Din Sedona, Arizona, vă mulțumim pentru seara minunată pe care am petrecut-o împreună.”
- “Mulțumesc pentru această seară minunată, care a fost o hrană pentru suflet! Vă doresc un Paște fericit și liniștit!”
- “Mulțumim din Karlsruhe (DE), pentru această seară minunată și ne bucurăm de ideea doamnei Rodica Mandache de a ține obiceiul.”
- “Mulțumesc pentru această seară, pentru aceste picături de normalitate pe care ni le-am dori mai dese. Sărbători binecuvântate vă dorim!”
- “Mă uit la voi cu drag, oameni născuți din povești diferite, crescuți în soare, în vânt, în umbră sau deșert, și care v-ați dat întâlnire să vă povestiți cum v-a fost și cum s-a coborât în voi Dumnezeu, în feluri diferite. Mulțumesc! Sărbători luminate!”
- “Multumesc, oameni frumoși! M-am simțit bine la Marius în sufragerie. Sărbători minunate vă doresc!”
În aceste vremuri în care suntem martorii pandemiilor și războaielor, mulți oameni își pierd speranța în Dumnezeu. Actorii noștri au ținut să ne reamintească faptul că Dumnezeu există în fiecare om, iar divinitatea se manifestă prin alegerile făcute de-a lungul vieții. Poți alege să-L slujești pe Iisus prin bunătate, iubire, modestie, iertare sau artă. În momentul în care fiecare om va alege în mod conștient să îmbrățișeze valorile ce îi vor înălța sufletul, poate că umanitatea va cunoaște în sfârșit pacea promisă de Mântuitor.