Skip to content
Menu
Menu

“Șase din 49” – o satiră modernă la adresa societății de consum

Distribuție: Dana Voicu şi Liviu Cheloiu
Regie: Alexandru Maftei
Text: Spiró György

Jucat LIVE pe 14 Mai 2022

Cu toții am visat să câștigăm o sumă fabuloasă care să ne rezolve toate problemele, dar nu ne-am gândit niciodată că această experiență poate aduce responsabilități pentru care nu suntem pregătiți în plan emoțional.

“Șase din 49” este o comedie savuroasă, ruptă din realitatea familiei româneşti, care ne prezintă o astfel de situație. Un cuplu de oameni simpli câștigă la loto 10 milioane de euro. Cei doi, soț și soție (Liviu Cheloiu și Dana Voicu), părinți a doi adolescenți, evoluează de la bucurie frenetică și imaginație bolnavă, până la frică paralizantă sau paranoia avansată. Toate hibele mai vechi sau mai noi ale relației lor ies încet-încet, la iveală, într-o cavalcadă când comică, când tragicomică.

Dana Voicu interpretează femeia casnică și reprezintă perfect tipologia soției și a mamei dedicate. Ea locuiește împreună cu soțul și copiii într-o casă bătrânească rămasă moștenire de la “tăticul”. Nu au apă curentă, “nici curent curent”, mâncarea de bază o constituie varza și cartofii, iar vestea câștigului la loto dă naștere unor conflicte puternice. Inițial, soția se supără pe partener fiindcă acesta a cheltuit banii pe bilete la loto, fără acordul său.

Apoi, cei doi se bucură precum doi copii și își fac planuri mari. Ce ar putea face cu 10 milioane de euro? Ar putea să-și cumpere o vilă pe Coasta de Azur, să construiască o șosea până la casa lor bătrânească și, evident, să schimbe perdelele. După ce ascund biletul câștigător într-o cutie veche de cacao, femeia începe să devină paranoică la gândul că hoții le vor fura banii.

Urmează alte gânduri întunecate: ce impact va avea această schimbare majoră a stilului de viață asupra copiilor? Dacă vor deveni niște copii răsfățați, vor intra într-un anturaj periculos și se vor apuca de droguri? Poate că sărăcia în care trăiesc îi determină să muncească mai mult, să fie responsabili, puternici și ambițioși… Toate aceste preconcepții ar putea fi rezultatul unei gândiri influențate de mass-media, însă gospodina perfectă nu este capabilă să conștientizeze acest aspect.

Mai departe, femeia începe să-și facă procese de conștiință. Cele 10 milioane de euro sunt bani “nemunciți, furați de la ceilalți jucători care nu au câștigat.” Este fascinant să observăm cum omul simplu crescut în sărăcie plasează valori precum dreptate și moralitate mai presus de propria bunăstare, pentru că așa a fost educat: să se mulțumească cu puțin.

Frica de necunoscut se transformă treptat în paranoia avansată. Soția începe să-și imagineze cum mafioții le vor fura banii, îi vor tortura și le vor distruge familia. Uimit, bărbatul se uită la ea și nu poate să spună decât: “Măi femeie, tu nu obișnuiai să fii atât de rea.”

Printre jigniri, mustrări și certuri fără rost, femeia are un acces de nebunie în care îi reproșează soțului că trebuia să câștige mai puțini bani. Astfel, premiul la loto este un pretext al dramaturgului Spiró György pentru o acidă satiră cu țintă precisă la adresa demersurilor din societatea actuală cu rezultate dramatice pentru multe familii, în special pentru oamenii muncitori care abia reușesc să câștige bani pentru traiul zilnic, având și grija creșterii copiilor.

Piesa atinge și alte subiecte dureroase din societate, inclusiv situația românilor din mediul rural care nu își găsesc un loc de muncă pentru că multinaționalele și afacerile mari au distrus întreprinderile românești mici și mijlocii. Nevoiți să trăiască dintr-un șomaj mizer, acești oameni își pierd simțul valorii și al apartenenței la o comunitate rurală închegată.

“Șase din 49” începe ca o comedie spumoasă, dar se transformă ușor într-o tragicomedie amară. Suspansul acțiunii construite abil de Spiró György crește în dialogul dintre soți, iar finalul emoționează și ne provoacă la o judecată aspră a societății în care trăim.

Spectacolul transmis live online a fost urmărit de iubitorii de teatru care ne-au trimis mesaje de încurajare la finalul piesei:

  • “Un spectacol excelent! Felicitări actorilor! Excepționali!”
  • “Tocmai am vizionat online spectacolul Șase din 49. Minunat, surprinzător, de reflectat, neașteptat. O lecție de viață. Vă mulțumesc mult de tot, dragi actori, ați jucat minunat! Crescendo și punct culminant după o oră și jumătate de dezbateri, certuri, împăcări, alegeri de viață. Final neașteptat, incredibil. Nu văzusem nici o piesă de teatru cu doamna Dana Voicu și domnul Liviu Cheloiu, așa că am avut bucuria să îi descopăr. Vă doresc sănătate, putere de muncă pentru a putea intra în pielea altor personaje tot atât de bine. Ce efort, ce pasiune, ce dăruire, ce entuziasm în jocul dvs! Ce bine că existați și ne faceți viața mai frumoasă!”
  • “Felicitări! Foarte bun spectacolul!”

Cu această piesă, Dana Voicu și Liviu Cheloiu au câștigat premiul pentru cea mai bună actriță, respectiv premiul pentru cel mai bun actor în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent de Comedie 2017.

“Șase din 49” ne îndeamnă la un exercițiu intens de imaginație: tu ce ai face dacă ai câștiga 10 milioane de euro? Cât de multe schimbări ai aduce în viața ta? Oare suntem obișnuiți să ne mulțumim cu puțin? Banii aduc fericirea? Dar cea mai importantă întrebare pe care merită să o punem este: Ce te face mai fericit/ă – oamenii dragi care te iubesc sau banii care îți asigură confortul material?

Vezi momentul de la final pe pagina de Facebook PiciordePlay

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

2