Skip to content
Menu
Menu

“Șase lecții de dans în șase săptămâni” pot face adevărate minuni

De: Richard Alfieri
Cu: Victoria Cociaș și George Constantinescu
Coregrafia: Mihai Petre, Scenografia: Romulus Boicu
Traducerea, regia și costumele: Lavinia Jemna Oltenau

Jucat LIVE pe 25 Noiembrie 2022

Ai privit vreodată viața ca pe un dans? Un dans rock’n’roll, un tango pasional sau, poate, un vals vienez? Dacă auzi muzica din jurul tău, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să te miști grațios în armonie cu ea. Exact acest lucru îl fac personajele noastre din piesa de teatru “Șase lecții de dans în șase săptămâni”.

Înainte de spectacolul transmis live online, George Constantinescu ne aduce în culisele Teatrului de Artă București. Avem bucuria de a o admira pe Victoria Cociaș, care se pregătește să intre pe scenă, și aflăm că acest spectacol se joacă de 4 ani, bucurându-se de fiecare dată de același succes.

Motivele pentru care publicul iubește acest spectacol sunt evidente: un text excelent presărat cu glume și vorbe de duh, actori foarte talentați care transmit emoții puternice și dansuri realizate impecabil. Coregrafia din “Șase lecții de dans în șase săptămâni” este semnată de Mihai Petre, campion național și finalist european la dans sportiv.

Textul piesei este scris de dramaturgul american Richard Alfieri, câștigător a două premii Writers Guild și nominalizat la Emmy Awards. Spectacolul “Șase lecții de dans în șase săptămâni” s-a jucat cu succes pe Broadway, iar în 2014 a apărut și un film inspirat de această frumoasă piesă de teatru.

Personajele principale sunt Lily (Victoria Cociaș) și Michael (George Constantinescu), două firi aparent opuse. Ea este conservatoare și rigidă, având în vedere că soțul ei a fost preot baptist. El este homosexual, impulsiv, fără menajamente. Evident că inițial nu se agreează reciproc, însă vor descoperi că au ceva asemănător: un suflet mare, pregătit să descopere prietenia adevărată, dezinteresată. 

În cele șase săptămâni în care Michael o învață pe Lily să danseze swing, tango, vals, foxtrot, cha-cha și dans modern, între ei se înfiripă o frumoasă prietenie. Cei doi lasă garda jos și se confesează unul celuilalt, devin vulnerabili și își arată cicatricile emoționale. Astfel, Lily reușește să treacă peste prejudecățile care i-au dictat viața până în acel moment. Sentimentul de acceptare este eliberator, iar Lily descoperă iubirea de aproape în cel mai gingaș mod posibil. Brusc, frica de singurătate și frica de moarte dispar, lăsând loc unei sincere prietenii.

“În viață e la fel ca în dans: trebuie să știi când să schimbi pasul.”, îi spune Michael lui Lily. Cele șase lecții de dans în șase săptămâni au făcut minuni în viața celor două personaje, reușind să demonteze stereotipuri și să creeze un mediu armonios în care arta se îmbină perfect cu viața.

La finalul spectacolului, publicul i-a aplaudat pe protagoniștii Victoria Cociaș și George Constantinescu, iar spectatorii de teatru online ne-au scris mesaje pe pagina de Facebook:

  • “Cât de natural și cald ați jucat, ne-ați furat în poveste cu totul! Foarte frumoasă piesa, vă mulțumim!”
  • “Tematica este sensibilă și duioasă, iar voi ați fost foarte calzi și adevărați. Vă mulțumim.”
  • “Mi-a plăcut mult! Un decor simplu, o distribuție în două personaje, însă un text, o interpretare și o chimie între cei doi protagoniști care au umplut scena și ne-au ținut lipiți de ecrane. Mulțumim pentru că ne-ați făcut seara mai frumoasă!”
  • “Ce bucurie să avem teatrul românesc atât de aproape de noi! Mi-a plăcut enorm spectacolul de astăzi, ca de altfel toate celelalte spectacole pe care le-am văzut online pe aceasta platformă. Actorii au fost extraordinari și povestea spusă de ei la fel. Felicitări tuturor și calde îmbrățișări de la Toronto.”
  • “Ce bine că există teatrul online! Aș vrea să rămână mereu! Vă mulțumesc.”
  • “Complexitatea, frumusețea și delicatețea actriței Victoria Cociaș sunt greu de exprimat în cuvinte… Iar George Constantinescu este partenerul de scenă perfect! Acest spectacol este o bucurie imensă și ar trebui să fie văzut de cât mai mulți oameni!”
  • “Mulțumim pentru acest cocktail de emoții extraordinar pe care ni l-ați oferit! Felicitări întregii echipe, dar mai ales celor doi actori care ne-au oferit o veritabilă lecție de actorie. Complimente deosebite doamnei Cociaș! Mulțumim încă o dată!”
  • “Minunat spectacol, minunați actori. O poveste frumoasă, plină de tandrețe, cu umor spus cu o lacrimă în colțul ochiului.”

Întrebată de publicul din sală cum reușește să țină minte textul piesei, Victoria Cociaș a răspuns că actorii au memorie emoțională. Așadar, sentimentele trăite pe scenă îi ajută pe actori să-și spună replicile într-un mod cât mai natural. Cu siguranță, dansul joacă un rol la fel de important în crearea chimiei dintre protagoniști, pentru că terapia prin dans ajută la eliberarea stresului, la descătușarea energiilor pozitive și la exprimarea emoțiilor prin intermediul artei.

Momentul de la finalul spectacolului poate fi vizionat pe pagina de Facebook.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

7