Skip to content
Menu
Menu

“Și cu pisica ce-ați făcut?” – PiciordePlay a adus bucuria teatrului online în casele românilor de pretutindeni

Distribuție: Rodica Mandache, Marius Manole, Medeea Marinescu, Maria Buză, Anghel Damian, Lia Bugnar
Regie și scenariu: Lia Bugnar
Scenografie: Mădălina Marinescu

Jucat LIVE pe 24 ianuarie 2022

“Și cu pisica ce-ați făcut?” este un spectacol de comedie care a luat naștere în perioada pandemiei și care a avut premiera la finalul anului 2021. Din cauza restricțiilor, publicul nu s-a putut bucura pe deplin de această piesă nouă ce poartă semnătura inconfundabilă a Liei Bugnar. Așadar, am primit numeroase mesaje de la iubitorii de teatru care ne îndemnau să transmitem online acest spectacol, astfel încât publicul din toate colțurile lumii să-l poată viziona comod, de acasă.

Ziua de 24 ianuarie poartă o semnificație specială, deoarece este Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire), iar PiciordePlay a ales această zi de sărbătoare pentru a difuza live online spectacolul “Și cu pisica ce-ați făcut?”. A fost ocazia perfectă pentru ca românii din toată lumea să-și dea întâlnire pe PiciordePlay și să urmărească o piesă de teatru plină de umor și de cântece de dor.

Am fost plăcut surprinși să descoperim că peste 2000 de români au cumpărat bilete la teatru online pentru a viziona “Și cu pisica ce-ați făcut?”. La fel de bucuroși am fost să citim sute de mesaje frumoase de încurajare, pe care ni le-ați trimis la finalul spectacolului. A fost o adevărată încununare a tuturor eforturilor depuse de actori și de echipa PiciordePlay încă de la lansarea acestei platforme de teatru live online. Am simțit că ne-am îndeplinit scopul: să aducem spectacole de calitate la voi acasă, să creăm o comunitate de iubitori ai artei și să susținem împreună teatrul românesc.

Așadar, pe 24 ianuarie, Rodica Mandache, Marius Manole, Medeea Marinescu, Maria Buză, Anghel Damian și Lia Bugnar au susținut 2 spectacole consecutive la Teatrul Național din București. Sala Mare a fost plină de fiecare dată (la o capacitate de 30%, conform restricțiilor pandemice), însă mii de români au urmărit live online piesa “Și cu pisica ce-ați făcut?” din confortul propriilor case.

Într-un decor superb ce înfățișează o casă boierească din perioada interbelică, personajele noastre își fac apariția treptat. Rodica Mandache joacă rolul lui Tanti Mimi, o văduvă nevoită să înfrunte fantomele trecutului (la propriu și la figurat). Marius Manole este nepotul care încearcă disperat să o convingă pe Tanti Mimi să vândă casa, în speranța că îi va reveni și lui o sumă frumoasă de bani.

Lucrurile se complică atunci când în peisaj apar agentul imobiliar interpretat de Anghel Damian și o aristocrată stilată – nimeni alta decât Medeea Marinescu. Fiecare personaj își vede interesul, iar dialogurile sunt extrem de amuzante, aducând la suprafață caracteristici semnificative legate de motivațiile și aspirațiile acestora.

Maria Buză joacă rolul unei fantome pe care numai Tanti Mimi o poate vedea. Cu vocea ei superbă, Maria cântă mai multe piese din folclorul românesc, iar versurile sunt atât de bine alese încât putem afirma că avem o coloană sonoră perfect adaptată mesajului din spectacol.

Cireașa de pe tort o constituie intervențiile comice ale Liei Bugnar. Lia apare pe scenă în momente cheie și joacă propriul rol, acela de dramaturg modern. Implicând publicul în desfășurarea acțiunii, Lia creează o dinamică inedită, are replici acide, este spontană și plină de umor. Toate aceste mici artificii transformă “Și cu pisica ce-ați făcut?” într-un spectacol original, la granița dintre realitate și ficțiune, un soi de reality-show teatral în care imaginația spectatorului este liberă să zboare.

“Povestea trebuie găsită așa cum un sculptor găsește un chip în miezul unei pietre. Eu caut în adâncul meu, cu grijă, astfel încât să nu stric curgerea naturală a poveștii.”, spune Lia Bugnar la un moment dat în timpul piesei.

La finalul spectacolului, publicul aflat în Sala Mare a Teatrului Național i-a aplaudat pe actori cu entuziasm și a oferit flori doamnelor din distribuție. Așa cum ne este deja tradiția, actorii au rămas de vorbă cu publicul și au citit mesajele primite de la spectatorii care au urmărit piesa de teatru live online pe platforma noastră. Am fost cu adevărat impresionați să primim sute de mesaje frumoase de la voi, din toate colțurile lumii.

 • “M-am amuzat, am făcut un plin de energie și o călătorie prin tărâmul încântător al teatrului românesc. Mulțumesc întregii trupe pentru dăruire și mult succes pe PiciordePlay.”
 • “FELICITĂRI tuturor, actori, autoarei, serviciului tehnic! O piesă foarte bună cu actori ce toți au avut rolul principal Mulțumesc pentru ziua frumoasă pe care mi-ați făcut-o! Am urmărit online din Canada.”
 • “Un spectacol savuros, o idee inedită a autoarei, o seară minunată, cu actori dragi care mi-au bucurat sufletul.”
 • “Mulțumesc frumos pentru acest spectacol minunat! Mi-ați făcut un cadou minunat, astăzi de ziua mea. Vă îmbrățișez pe toți și vă ador, din Germania, cu mult, mult dor.”
 • “Simțiți vreo diferență când jucați și cu sală și online? Reușim cumva să vă transmitem și noi bucuria și recunoștința că intrați în casele noastre?”
 • “Felicitari! Ați reușit să transmiteți emoțiile dincolo de ecrane! Maria are o voce incredibilă! Sunteți absolut minunați, mă înclin!”
 • “Valoroși! Spirituali, spontani, interacțiunea aduce savoare. Este și o lecție de actorie, inedită, cu profesioniști autentici! Am descoperit bucurie, felicitări!”
 • “Fiul nostru de 11 ani a fost cucerit. Și-a găsit vocația. Varianta online inspira noua generație. I-a plăcut maxim de Marius Manole.”
 • “Doamna Rodica Mandache trebuie să se simtă minunat între tineri, lor le dă înțelepciune și bunătate, iar dânsa preia veselie și energie.”
 • “La cât mai multe spectacole online pentru Diaspora. Suntem dornici de așa ceva.”

Întrebată de public ce anume a inspirat-o să scrie textul piesei “Și cu pisica ce-ați făcut?”, Lia Bugnar a mărturisit că a creat fiecare rol în parte special pentru actorii din distribuție. În plus, nu există roluri principale sau secundare, pentru că fiecare actor își aduce aportul în stilul său caracteristic. Este o reală încântare să urmărim mai multe generații de artiști care joacă împreună atât de natural încât orice limită de vârstă dispare, pentru a face loc unui singur adevăr: marea dragoste pentru teatru.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

2 Comments

 1. nicu.bordianu
  24 mai 2024 @ 21:25

  Când îl putem vedea din nou pe piciordeplay?

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

31