Skip to content
Menu
Menu

Sunt un orb – poezie, politică și existențialism cu Horațiu Mălăele

Jucat LIVE pe 7 martie 2022

Spectacolul “Sunt un orb” este o adevărată bijuterie a teatrului românesc. Conceput sub forma unui monolog alcătuit din poezii și proză scurtă, plus diferite momente de teatru memorabile, one-man show-ul lui Horațiu Mălăele pune în valoare întreaga măiestrie și carismă a unuia dintre dintre cei mai iubiți artiști ai scenei românești.

Pe 7 martie, am avut privilegiul de a transmite live online spectacolul “Sunt un orb – de Ziua Femeii”, direct de pe scena Teatrului Național din București. Ne-am bucurat că am reușit să îl aducem pe Horațiu Mălăele în casele românilor din întreaga lume, iar marele actor a dedicat acest spectacol tuturor doamnelor și domnișoarelor, cu ocazia zilei de 8 Martie.

“Sunt prestator de servicii culturale către populație”, spune Mălăele la începutul spectacolului. În preambul avem parte de o mulțime de glume despre căsnicie, pandemie și alte situații care au ajuns să ne dicteze cursul vieții. Ce este viața? “Viața este o boală mortală cu transmisie sexuală”, în viziunea lui Mălăele, în timp ce “seriozitatea este refugiul omului cu o inteligență mediocră.”

Cu o voce blândă care mângâie suflete, Horațiu Mălăele recită poezii scrise de Nichita Stănescu, Emil Brumaru, Fabian Anton, Marin Sorescu, Adrian Păunescu și George Topârceanu. Dedicând aceste poezii tuturor femeilor din sală și de acasă, Mălăele dă naștere unor momente de o sensibilitate aparte.

Romantismul dispare brusc în momentul în care Mălăele începe să recite câteva poezii scrise chiar de el, poezii cu un puternic mesaj politic. Amintind anumite momente-cheie din istoria României, Horațiu blamează politicienii corupți care ne-au vândut țara pe bucăți.

“Am ajuns chiriași la noi în țară” – spusă pe un ton aspru, această replică poate atât de ușor să ne cutremure emoțional și să ne aducă față în față cu propriile frustrări și neputințe. “Va veni vremea când vom lăsa politica și ne vom îndrepta spre aurul național: cultura și poezia românească”, spune Mălăele plin de optimism.

Un superb moment artistic a fost creat de muzicianul Emil Drăgoi, care a apărut pe scenă cu acordeonul, fiind acompaniat de Horațiu Mălăele la voce. Au urmat apoi câteva poezii despre condiția umană, bătrânețe, suferință, boală și moarte – poezia existențialistă în care ne putem regăsi atât de ușor. “Obosită-n bălării, ofta Moartea: C’est la vie!”

Timp de o oră și 20 de minute, maestrul Horațiu Mălăele a reușit să ne treacă printr-un amalgam de emoții: de la fericire până la tristețe apăsătoare, de la emoție pură până la melancolie. Un artist complet cu o putere unică de a răscoli sentimente profunde. Mai mult decât atât, prin intermediul poeziilor sale, Mălăele ne face conștienți de propriile frici, de consecințele alegerilor noastre, dar mai ales de faptul că fiecare clipă din viață este o oportunitate de a ne schimba destinul.

La finalul spectacolului “Sunt un orb”, publicul l-a aplaudat intens pe Horațiu Mălăele. Crezul acestuia este că actorul se manifestă pe scenă, iar spectacolul vorbește de la sine. Urmărind momentul ritualic în care marele actor iese din scenă, Anghel Damian și Maria Obretin au rămas în culise pentru a citi mesajele trimise de spectatorii care au urmărit “Sunt un orb” live online pe PiciordePlay.

  • “Am râs, am plâns… Minunat și emoționant spectacol! Vă mulțumesc!”
  • “Felicitări, Horă! Ești minunat și te așteptăm pe la noi prin Los Angeles.”
  • “Mulțumim maestre, ne-ați făcut seara minunată, vă iubim!”
  • “Singurul actor viu de pe scena murdară a existenței.”
  • “Unul dintre cei mai valoroși actori de teatru și film din România și din Europa! Bravissimo, senor Mălăele.”
  • “Aplauze intense!”
  • “Felicitări, Maestre! Vă mulțumim că existați!”
  • “Mulțumim minunatului, fantasticului, genialului Horațiu Mălăele!”
  • “O delectare și o inspirație.”
  • “Mulțumesc, maestre, am râs, am plâns și mi-au fost răscolite sentimentele ca la Judecata de Apoi.”

În încheiere, vă lăsăm să reflectați asupra unor cuvinte grăite de marele nostru actor: “Să râdeţi, pentru că râsul este muzica sufletului. Să vă jucaţi e secretul tinereţii. Să citiţi este fântâna înţelepciunii. Să gândiţi este izvorul puterii. Să fiţi calmi este calea spre fericire. Să fiţi buni este cheia succesului. Şi să iubiţi este raţiunea de a trăi.” – Horaţiu Mălăele.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

34