Skip to content
Menu
Menu

Tartuffe: despre bigotism, minciună și impostură

Traducere, adaptare și regie artistică: Gelu Colceag
Cu: Vlad Logigan, Mihaela Rădescu, Gabi Costin, Alina Petrică, Vlad Corbeanu, Oana Laura Gabriela, Rareș Florin Stoica, Alexandru Voicu, Ana Bianca Popescu, Viorel Cojanu, Andrei Seușan, Marian Olteanu
Decor: Ștefan Caragiu
Costume: Liliana Cenean

Jucat LIVE pe 21 octombrie 2023

“Tartuffe” sau “Impostorul” de Molière este una dintre cele mai faimoase comedii de moravuri din literatura mondială. Regizorul Gelu Colceag propune o abordare modernă în această producție de excepție a Teatrului Mic, în care joacă o mulțime de actori tineri și talentați.

Așadar, avem o piesă de “teatru în teatru” în care avem ocazia de a explora efectele comice produse de intrigă, prin satirizarea ipocriziei, vicleniei şi naivității umane. “Tartuffe” abordează teme precum religie, dreptate, moralitate, cenzură, rațiune versus emoție, minciună și păcat. Aceste teme veșnic actuale sunt aduse în scenă prin intermediul versurilor admirabil traduse și prin prestația ireproșabilă a actorilor.

“Iubirea ce ne leagă de frumuseți cerești / Deschide drumul neted spre cele lumești”, spune Tartuffe. Acest impostor care se prezintă drept martir reușește să câștige încrederea stăpânului Orgon cu ajutorul unor tehnici viclene de psihologie inversă: “Da, frate, sunt nevrednic, sunt vinovat în toate. Un biet bătut de patimi și de păcate plin”. Profitând de privilegiile oferite, Tartuffe reușește să dezbine o familie, în timp ce își consolidează statutul de om evlavios și moral.

Elementele clasice ale operei lui Moliere se împletesc armonios cu referințe din contextul social politic autohton, aducând totodată un iz de magie vizuală cinematografică. Muzica medievală, intrigile de la palat, fanatismul religios, lupta pentru moștenire – toate duc cu gândul la celebrul serial “Game of Thrones” într-o variantă teatrală îmbogățită cu elemente de commedia dell’arte.

Voința divină este o altă temă abordată în spectacolul “Tartuffe”. Astfel, Cerul este responsabil pentru orice necaz, iar oamenii sunt îndemnați să accepte situațiile neplăcute și să se resemneze. Iertarea, toleranța, stăpânirea de sine devin concepte promovate doar la nivel de discurs, însă aproape imposibil de aplicat de către personajele noastre.

“Impostura este un viciu la modă. Ce e la modă trece drept virtute”, spune Moliere la finalul spectacolului. Ceea ce încearcă să spună, de fapt, este că fiecare om are abilitatea de a judeca și a aprecia lucrurile la justa lor valoare. Discernământul este o calitate dobândită în timpul procesului de maturizare, fiind absolut necesară pentru a trăi în armonie cu propria persoană, cu familia și cu divinitatea.

Spectatorii PiciordePlay care au urmărit piesa de teatru live online de la Teatrul Mic ne-au trimis o mulțime de mesaje frumoase, fiind încântați de această abordare modernă:

 • “Cât de proaspăt și actual e Moliere! Ce straie reușite ați reușit să dați acestui text clasic și genial în egală măsură! Felicitări tuturor! A fost un adevărat tur de forță și un regal din toate punctele de vedere.”
 • “Mulțumesc tuturor actorilor și celor cărora le datorăm reprezentarea aceasta! Știam că teatrul românesc are substraturi adânci pentru situația din România, dar acum a fost relevant pentru scena politică din SUA și alte țări. Mare bucurie să revăd măiestria actoricească a Teatrului Mic!”
 • “Cel mai bun live de până acum. Am avut privilegiul să văd piesa, dar mi-am dorit s-o revăd. Mai ales monologul cumnatului. Felicitări, mulțumiri și toată recunoștința mea.”
 • “Vă felicit pentru un spectacol extraordinar și vă îmbrățișez cu drag din Toronto. Toți actorii au strălucit pe scenă, a fost o interpretare de excepție. Mulțumesc mult pentru energia transmisă și aștept cu nerăbdare următorul spectacol online.”
 • “Extraordinar, superb jucată! M-am simțit acasă timp de două ore prin intermediul vostru.”
 • “Aplauze și din fața ecranului!”
 • “Felicitări! Un spectacol minunat, jucat de actori de înaltă clasă!”
 • “Genial jocul actorilor. Felicitări din Montréal.”
 • “Minunat spectacol, minunați artiști, totul la superlativ!”
 • “Mulțumim pentru o seară minunată! Cele mai bune gânduri din Bruxelles.”
 • “O frumusețe de spectacol, cu actori frumoși și talentați!”

Ne bucurăm că am reușit să transmitem dincolo de ecrane emoția și mesajul acestei piese faimoase care vorbește despre cenzură, politică, bigotism, impostură și minciună. Tartuffe este simbolul ipocriziei pe care o vedem zilnic în clasa politică: “Nu e nimic mai odios decât masca ce o poartă acest mare mincinos”.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

7