Skip to content
Menu
Menu

Ultima oră: corupție versus idealism în viziunea lui Mihail Sebastian

De Mihail Sebastian
Regia: Erwin Șimșensohn
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Cu: Gabriel Răuță, Ada Navrot, Gavril Pătru, Daniela Minoiu, Alexandru Mike Gheorghiu, Dani Popescu, Cristian Șofron, Claudiu Romila, Vlad Bălan, Ana Radu, Ioana Calotă, Crenguța Hariton, Andreea Măcelaru Șofron

Jucat LIVE online pe 30 martie 2024

Ultima oră” este ultima piesă scrisă de Mihail Sebastian, care a murit la vârsta de 38 de ani, în plină tinerețe creatoare. Deși critică dur corupția din aparatul de stat, “Ultima oră” este o piesă optimistă, pe care însuși autorul a catalogat-o drept “o comedie excelentă”.

Spectacolul regizat de Erwin Șimșensohn reunește nume de rezonanță din actuala echipă a Teatrului Nottara. Trebuie menționat faptul că piesa “Ultima oră” a mai fost jucată la Nottara în 1975, în montarea regizorului Valeriu Moisescu, cu George Constantin în rolul lui Bucșan. La vremuri noi și pline de provocări, actuala mizanscenă ne-a surprins prin schimbări de sex ale personajelor, dar nu şi de text. Astfel, Bucşan și Ştefănescu devin personaje feminine extrem de influente, însă intriga și suspansul piesei rămân la fel de savuroase.

Povestea începe în redacția gazetei “Deșteptarea”, unde ziariștii neplătiți și obosiți așteaptă o știre care să genereze impact. Astfel, plictiseala și apatia se transformă în adrenalină pură. În locul foiletonului obișnuit, apare un articol semnat de profesorul Andronic (Gabriel Răuță). Lectura greșită a textului deranjează liniștea unei femei influente și bogate, Bucșan (Ada Navrot). Aceasta va utiliza tot arsenalul de intimidare asupra profesorului Andronic, care se află în posesia unor detalii secrete despre afaceri necurate.

“Pe oameni îi cumpăr sau îi distrug”, spune Bucșan cu dispreț. O femeie de afaceri fără scrupule, dispusă să plătească oricât pentru a-și proteja interesele financiare. Obsesia de a deține controlul se răsfrânge asupra altor oamenilor influenți; miniștri, directori și jurnaliști – toți joacă după regulile lui Bucșan. Opinia publică trebuie să fie mereu în favoarea sa, astfel încât afacerile să meargă strună, iar banii să curgă.

Un alt personaj negativ pe care îl vei îndrăgi imediat este Borcea (Gavril Pătru), ale cărui glume și aforisme sunt memorabile. “Escrocii merg după reguli, dar idealiștii sunt imprevizibili”, spune Borcea referindu-se la profesorul Andronic, cel care și-a dedicat viața unui amplu studiu istoric despre Alexandru cel Mare.

Gabriel Răuță este profesorul Andronic, poreclit de către studente “Alexandru cel Mic”. Este tipologia visătorului prin definiție, care își petrece zile întregi în bibliotecă, documentând războaiele purtate de Alexandru cel Mare, unul dintre cei mai mari conducători militari din istorie. Naiv și derutat de întâmplările recente ce îi dau viața peste cap, Andronic este incapabil să înțeleagă marea confuzie pe care a creat-o în mod inconștient. Idealismul său ne duce cu gândul la un romantic resemnat, introvertit, care tânjește după marea iubire.

Ana Radu o interpretează pe studenta Magda, singurul personaj care reușește să privească imaginea în ansamblu și să potrivească perfect toate piesele de puzzle. Între confuzie și etică, există o zonă gri în care atât personajele pozitive cât și cele negative pot avea de câștigat. Singura întrebare este: datoria civică este mai presus de interesele personale?

“Ultima oră” este una dintre piesele optimiste scrise de Mihail Sebastian, deși critica pe care o aduce corupției rămâne valabilă și astăzi. Așadar, ce s-a schimbat în cei 82 de ani de când a fost scrisă această piesă? Presa este în continuare cumpărată, miniștrii sunt la fel de corupți, iar românii sunt obișnuiți să facă haz de necaz atunci când istoria se repetă. În ciuda războaielor, pandemiilor și dezastrelor naturale, arta rămâne singura modalitate de a ne hrăni sufletele însetate de dreptate. Din fericire, arta va dăinui și va modela generațiile viitoare în care idealiștii vor avea, poate, câștig de cauză.

Mulți români din alte țări și din orașe unde nu există săli de teatru s-au bucurat să urmărească live online spectacolul “Ultima oră”, care se joacă de fiecare dată cu casa închisă la Teatrul Nottara. La finalul spectacolului, actorul Vlad Bălan a citit mesajele de pe chatul comunității PiciordePlay:

  • “Cred că Mihail Sebastian avea un glob de cristal în care vedea viitorul… Excepțional! Ce desfășurare de talent!”
  • “Remarcabil spectacol! Felicitări valoroșilor actori și regizor! Extrem de actual. Înspăimântător de actual!”
  • “V-am urmărit online și v-am simțit ca și cum am fost în sală! Ați trecut dincolo de sticlă și v-am primit cu drag la mine acasă și în suflet! Felicitări!”
  • “MINUNAT! Doamne, ce bucurie! Piesa, actorii, jocul lor, regia. Mulțumesc, PiciordePlay, pentru oportunitate. Îmi place mult faptul că cele două roluri masculine au fost schimbate. Încă o dată, MINUNAT! Cum să nu iubești teatrul?”
  • “Felicitări la debut, Ana Radu! A star is born!”
  • “Minunat spectacol, regie remarcabilă, schimbarea Bucșan și Ștefănescu, nu numai inspirată, dar cu conotații actuale. Felicitări tuturor actorilor cu un plus pentru Ana Radu, pe care o urmărim și în Clanul.”
  • “Un spectacol excepțional! O distribuție cum rar mi-a fost dat să văd, costume, decoruri, atmosferă, toate la superlativ! Textul lui Mihail Sebastian a căpătat o nouă viață sub bagheta unui magician. Mulțumesc PiciordePlay pentru oportunitatea de a vedea acest spectacol minunat! Felicitări tuturor celor implicați!”
  • “O apreciere specială și pentru regizor. Mi-a plăcut și Cursa de soareci, de la TNB, montată de domnul regizor, în care actorul Gavril Pătru are un rol important.”

O comedie antrenantă, cu personaje recognoscibile din societatea românească, “Ultima oră” este un spectacol memorabil în care idealiștii pasionați de istorie se intersectează cu escrocii pasionați de bani și de putere. Va reuși Alexandru cel Mic să-și învingă inamicii?

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

1 Comment

  1. Calin Lacramioara
    17 aprilie 2024 @ 16:26

    Spectacol văzut online! Mulțumesc mult pentru oportunitatea de a cunoaște această piesă.. nouă pentru mine.
    Montare, joc de excepție și idee excelentă de a schimba cele 2 roluri masculine ..
    Felicitări întregii echipe!!!
    Aș mai revedea cu mare plăcere piesa.. și aș dărui-o și prietenilor dacă o mai puneți online…
    Poate mai ajutăm în acest fel și familia care a suferit pierderea de care aminteați după spectacol..

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

9