Skip to content
Menu
Menu

Oscar și Tanti Roz – suferință și credință văzute prin ochi de copil

Distribuție: Oana Pellea, Marius Manole, Antoaneta Cojocaru, Cristina Casian
Regie: Chris Simion Mercurian
Text: Eric Emmanuel Schmitt

Jucat LIVE pe 23 decembrie 2021

“Oscar și Tanti Roz” este un spectacol copleșitor din punct de vedere emoțional, atât pentru public cât și pentru actorii din distribuție. Cu 2 zile înainte de Crăciun, am ales să transmitem acest spectacol live online pentru a ne aminti cât de prețioasă este viața și pentru a ne exprima recunoștința față de oamenii dragi care ne sunt alături.

Inspirată de romanul “Oscar și Tanti Roz” scris de Eric Emmanuel Schmitt, piesa de teatru cu același nume se joacă la Teatrul Bulandra de 13 ani. Spectacolul a avut un succes neașteptat, deoarece abordează subiecte sensibile: modul în care reacționăm în momente cumplite de boală și suferință, felul în care ne raportăm la perspectiva morții, dar mai ales relația cu divinitatea.

Gazda noastră a fost Lia Bugnar, care a mers la cabine pentru a vorbi cu actorii înainte de spectacol. Atmosfera din backstage era plină de veselie, glumele lui Marius Manole făceau deliciul actorilor și al spectatorilor, iar râsul sincer și plin de viață al Oanei Pellea era de-a dreptul molipsitor. Aproape 3 ore mai târziu, la finalul spectacolului, atmosfera era complet diferită. Emoția, tristețea și durerea transmise de actori în timpul piesei au devenit atât de puternice încât cuvintele păreau de prisos.

“Oscar și Tanti Roz” este povestea unui băiețel de 9 ani care suferă de cancer și află că șansele lui de supraviețuire sunt mici. Întregul său univers se reduce la spitalul în care își petrece tot timpul ce i-a mai rămas. Singura persoană care reușește să-i aducă lui Oscar o rază de speranță este Tanti Roz, o infirmieră blândă și generoasă. Tanti Roz îi sugerează lui Oscar să scrie în fiecare zi câte o scrisoare adresată lui Dumnezeu. Deși inițial băiețelul este reticent și consideră că Dumnezeu nu există, Tanti Roz îl convinge cu un argument simplu: “Îi scrii lui Dumnezeu ca să nu te mai simți singur. Dacă nu crezi, atunci fă-L tu să existe. De câte ori te vei gândi la El, Dumnezeu o să înceapă să existe.”

Așa cum sugerează numele, Tanti Roz este simbolul optimismului, speranței și credinței. Ea este cea care îi arată lui Oscar cum să privească fiecare clipă cu bucurie și recunoștință. Tanti Roz este un adevărat suport psihic și moral pentru un copil bolnav, supus la chinurile chimioterapiei. “Dacă nu scoți emoțiile negative din tine, te transformi într-o ladă de gunoi”. “Viața este pe zile și e important ca atunci când pleci, să pleci în lumină.”, spune ea.

În ultimele săptămâni de viață care i-au mai rămas, Tanti Roz îi propune lui Oscar să trăiască 10 ani în fiecare zi. Astfel, băiatul ajunge să trăiască intens o întreagă viață și să descopere ce înseamnă dragostea, prietenia, trădarea, iertarea, bucuria și suferința. Jocurile amuzante ale copilăriei, naivitatea, inocența și simplitatea însoțesc toate aceste experiențe care-l transformă treptat pe Oscar într-un om înțelept, care a conștientizat și a acceptat efemeritatea vieții.

Pe parcursul a 13 ani, Oana Pellea, Marius Manole, Antoaneta Cojocaru și Cristina Casian au jucat spectacolul “Oscar și Tanti Roz” de peste 100 de ori. Este fascinant faptul că actorii oferă o performanță atât de puternică și profundă din punct de vedere emoțional, ca și cum ar juca acest spectacol pentru prima dată. 

La finalul piesei de teatru, cei patru actori au fost îndelung aplaudați de publicul aflat în sala Teatrului Bulandra. În același timp, o mie de spectatori au cumpărat bilete la teatru live online pentru a urmări povestea lui Oscar. Așa cum ne este tradiția, la final, Lia Bugnar a citit mesajele frumoase primite de la public: 

  • “Tristețea și durerea transmise prin artă se îmbracă în înțeles care aduce bucurie.”
  • “Am râs, am lăcrimat și am zburat printre replicile micului Oscar ce trăiește plenar fiecare moment al vieții! Marius Manole a redat cu fidelitate problematica omului solitar și totodată solidar cu frământările lumești perisabile. Chapeau bas! Am retrăit nostalgia aceea de mult timp apusă! Răvășitor! Un ludic jucat cu seriozitate! Grea misiune!”
  • “Dragilor, este prima oară când văd un teatru românesc după 12 ani, dar acum și cu fiica mea de 17 ani, din Montreal.”
  • “Mulțumim pentru cadoul de Crăciun, pentru că toți avem nevoie de o tristețe purificatoare. Acest spectacol a fost cât o viață, căci ne-a făcut să ne privim cu toții toate clipele trăite, să fim recunoscători, să empatizăm cu Oscar și cu Tanti Roz. O răscolire și o performanță superbă, actorii au jucat extraordinar, felicitări!”
  • “Mulțumesc pentru această seară! Un spectacol care ne aduce cu picioarele pe pământ, un zbor către sufletul trist și către dorința de a trăi. Numai un copil poate da o astfel de lecție de viață. Felicitări echipei!”
  • “V-am urmărit din inima Irlandei, vă mulțumesc că ați făcut vizionarea posibilă.”
  • “Numai Dumnezeu dăruiește har și dar să ne transmiteți atâta emoție… Și acum plâng și vă aplaud! Mulțumesc!”
  • “Emoționant până la lacrimi. Sunteți minunați! Mii de mulțumiri!”

Întrebată cât de solicitant este acest rol, Oana Pellea a mărturisit: “Asta este profesia de actor: să încerci de fiecare dată să dăruiești din preaplinul tău, iar costurile nu mai contează. Este greu de dus, dar așa e viața, de-a râsu-plânsu, nu trebuie să privim doar partea dramatică”. 

Antoaneta Cojocaru consideră că emoția este vindecătoare, iar spectacolul “Oscar și Tanti Roz” este o lecție de empatie, dar și o confruntare cu propriile frici legate de suferință și moarte. 

Marius Manole a declarat că acesta este unul dintre cele mai grele spectacole jucate vreodată, pentru că se simte dator să fie autentic, sincer și implicat emoțional. “Este un spectacol la care nu aștepți nici laude nici critici, un spectacol pe care îl jucăm în primul rând pentru noi. Cu această ocazie fac curățenie în interiorul meu și îmi pun ordine în gânduri.” 

Deși s-au vărsat multe lacrimi în timpul spectacolului, “Oscar și Tanti Roz” aduce un mesaj plin de speranță, pentru că ne îndeamnă să privim viața ca pe un miracol și să descoperim puterea vindecătoare a credinței nu numai în Dumnezeu, ci și în noi înșine.

Vrei să ne împărtășești părerea ta despre acest spectacol. Scrie mai jos și alătură-te conversației.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter și află rapid noutăți despre spectacole

Abonarea nu a reușit. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Spectacolele din arhivă sunt oferite din când în când spre vizionare în format înregistrat.  Pentru a afla când va fi disponibil acest spectacol abonează-te în formularul de mai sus. Dacă îți dorești în mod special acest spectacol votează cu inimioara de mai jos.

20